România, în topul țărilor europene unde copiii se refugiază în alcool. Dr. Radu Țincu: Consumă nu doar din teribilism. Ceea ce ar trebui să îi sperie pe tineri

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicul Radu Țincu a vorbit despre efectele nocive ale consumului de alcool în rândul tinerilor.

Tot mai multe statistici arată că din ce în ce mai mulți adolescenți consumă alcool în exces. Potrivit Antena 3 CNN, România se clasează pe primele locuri atunci când vorbim despre țările din Europa în care copiii se refugiază în băutură. Tot mai mulți minori și adolescenți ajung la urgențe după ce fac abuz de băuturi alcoolice, iar specialiștii spun că vârsta consumatorilor a scăzut dramatic în ultima perioadă, unii minorii începând să consume alcool chiar de la vârsta de 14 ani.

Conform datelor oficiale ale UNICEF în țara noastră, consumul de alcool în rândul copiilor și adolescenților este un motiv de îngrijorare. Mai exact, 42% dintre minorii cu vârste între 14 și 18 ani au consumat cel puțin o dată băuturi alcoolice, iar cauzele consumului tot mai frecvent de alcool în rândul tinerilor și copiilor are ca principale motive, spun specialiștii, teribilismul specific vârstei, dar și educația nepotrivită din familie.

Este cunoscut faptul că în zonele sărace, în special în mediul rural, consumul de alcool este o problemă foarte serioasă. În asemenea medii copiii încep să imite comportamentul adulților de la vârste fragede, iar peste o treime dintre părinții de adolescenți din România spun că nu impun reguli copiilor lor privind consumul de alcool, în timp ce 25% consideră acceptabil consumul ocazional la minori.

Dr. Radu Țincu: Alcoolul duce la scăderea IQ-ului la nivel global

În acest context, medicul Radu Țincu a vorbit despre efectele nocive ale alcoolului.

"În primul rând trebuie să pornim de la efectele pe care alcoolul le poate avea asupra tinerilor. Alcoolul acționează la nivelul creierului și modifică funcționarea acestuia. Cu cât consumăm mai devreme alcool din perioada adolescenței, cu atât efectele pe termen mediu și lung vor fi mai importante. Pe de altă parte, tinerii consumă nu doar din teribilism, consumă și din faptul că nu au suficiente informații cu privire la efectele nocive ale alcoolului. În intoxicațiile acute cu alcool tinerii pot ajunge în comă, pot necesita măsuri terapie intensivă.

Au fost tineri care au dezvoltat cardio-toxicitate, adică efecte toxice directe asupra miocardului din cauza concentrației mare de alcool. De asemenea au fost tineri care au venit la spital cu palpitații, cu tulburări de ritm cardiac, induse tocmai de această toxicitate a alcoolului la nivelul miocardului. Deci dacă discutăm pe termen imediat în intoxicațiile acute, avem o serie de complicație care le pot pune viața în pericol, însă pe termen lung, alcoolul afectează funcția neuro-cognitivă. Scade capacitatea de atenție, gândire și memorie, iar dacă consumăm pe o perioadă lungă de timp, duce la scăderea IQ-ului la nivel global. (...) Dincolo de aceste efecte, alcoolul este asociat cu creșterea infracționalității.

"Ceea ce ar trebui să îi sperie pe tineri"

Tinerii conduc sub influența băuturilor alcoolice sau ajung să aibă relații sexuale întâmplătoare, riscul de a dezvolta boli cu transmitere sexuală sau sarcini nedorite.

Cred că trebuie să le spunem copiilor faptul că alcoolul pe termen lung va duce la scăderea capacității intelectuale, va duce la afectarea hepatică, în timp până la ciroză hepatică(...) Dar cred că ceea ce ar trebui să îi sperie pe tineri este scăderea capacității intelectuale pentru că niciun tânăr nu își dorește să fie mai prost decât cei din generația lui care nu consumă alcool. Și atunci, acest mecanism ar trebui să fie principalul motiv care să convingă un tânăr să nu consume alcool în mod continuu", a declarat medicul Radu Țincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel