Analistul economic prof. Mircea Coșea a vorbit despre amânarea creșterii salariului minim pe economie.
Analistul economic prof. Mircea Coșea a vorbit despre posibilitatea amânării creșterii salariului minim pe economie după alegerile din acest an.
”Cred că este o decizie bună amânarea, pentru că majorarea salariului minim este o chestiune extrem de complicată, cu efecte în toate planurile, și social, și politic, și pe termen mediu, și pe termen lung. Nu se poate lua o decizie de pe azi pe mâine și nici la presiunea pe care o fac sindicatele sau altcineva. (...)
VEZI ȘI: Veste proastă pentru salariați: Nu mai crește salariul minim din iulie - surse
Salariul minim nu ține de productivitate. Salariul minim este o derivație a unei gândiri franceze din anii 30-40. Salariul minim este o decizie politică și ține de un minim de trai, adică el trebuie să asigure, la cea mai joasă calificare, o viață rezonabilă. Dar acest salariu minim este pus pe spatele angajatorului, angajatorul plătește salariul minim.
VEZI ȘI: Ciolacu, anunțul zilei despre creșterea salariului minim
În momentul în care nu se ține seama de productivitate, pentru că nu ai cum, nu se ține de dotarea tehnică, pentru că nici asta nu se poate, angajatorul trebuie să suporte cheltuielile suplimentare care sigur că îi creează probleme foarte mari. În ce condiții creează probleme foarte mari? În condițiile actuale ale României, pentru că angajatorul trebuie să suporte, în momentul de față, și consecințele Ordonanței-trenuleț.
Asta ce înseamnă? Noi impozite și taxe pe mediul de afaceri, deși în momentul de față noi avem între 25.000 și 35.000 de firme mici și mijlocii, care au ieșit din activitate, sunt în faliment, tocmai pentru că nu au putut să își plătească obligațiile ținute de facturile cu energia. Dacă mai vine încă o presiune pe ei, cu salariul minim, lucrurile se complică foarte rău.
Pe de altă parte, salariul minim pe economie în România este la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, iar UE dorește un salariu minim care să fie cât de cât acomodat în toate țările membre, dar țările membre nu au același nivel de dezvoltare. Și atunci, dacă noi mărim salariul minim acum, cu sacrificiul angajatorului, îi dăm muncitorului ceva în plus. Însă așa cum sunt lucrurile acum, îi dăm foarte puțin în plus, pentru că cei 200 de lei care nu erau supuși impozitării, acum vor fi.
VEZI ȘI: Care este formula de stabilire a salariului minim brut pe economie. Anunțul Ministerului Muncii
Deci suma este foarte mică și atunci se pune întrebarea: Este rațional în momentul de față să ridici salariul minim cu foarte puțin, dar să aduci cu foarte mult greutatea pe angajator, să mărești inflația, să pui în pericol mediul de afaceri, care să ducă la falimente și mai mari? Și atunci, sigur că această decizie s-a amânat pentru că ar fi dat niște efecte foarte neplăcute, mai ales pe mediul de afaceri, ori, înainte de alegeri, lucrurile acestea nu sunt bine venite”, a declarat analistul economic prof. Mircea Coșea la Realitatea Plus.
”Ce se întâmpla în viitor? Este greu de spus. Pentru că repet, în momentul în care alegerile vor fi finalizate, cu rezultatul care va fi, nu știm care va fi, orice guvern va veni este obligat să facă un lucru, pentru că nu are cum să iasă din această situație, și anume să mărească impozitele și taxele sau să introducă alte impozite și taxe. Nu există altă cale.
Domnul prim-ministru spunea recent că suntem într-o situație fericită, că avem bani la buget, pentru că ANAF-ul a reușit să mărească partea de colectare. Este o declarație puțin prea electorală, pentru că lucrurile nu stau chiar așa.
ANAF-ul nu reușește să colecteze cât are nevoie guvernul. Că i-a crescut puțin gradul de colectare, asta este altceva. Că a scăzut puțin inflația, este altceva. Inflația rămâne la nivelul cel mai mare european, iar colectarea la cel mai jos nivel european. Deci situația este într-o asemenea structură că trebuie să mărești impozitele și taxele și să te împrumuți în continuare.
În condițiile astea, o mărire a salariului minim, fără o decizie foarte serioasă, din punctul de vedere al reformei economice, al reducerii cheltuielilor publice, poate duce la mai multe efecte negative decât pozitive”, a concluzionat prof. Mircea Coșea.
Citește și: Ciolacu, anunțul zilei despre creșterea salariului minim
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu