Raluca Prună, declarație surprinzătoare despre deținuți: Să fie un sfânt...

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a admis vineri că un deţinut ar trebui să fie 'un sfânt' ca să se poată reeduca în condiţiile precare existente în prezent în penitenciarele din România.

”Este greu să te reeduci, în condiţiile în care stai 23 de ore din 24 închis într-o suprafaţă care este mai mică de 2 metri pătraţi, pe medie de deţinut, într-un aer irespirabil. Ar trebui să fii sfânt ca să te poţi reeduca şi nu toată lumea are vocaţia sfinţeniei. Trebuie să ne gândim că aceşti oameni se întorc în societate”, a declarat Raluca Prună, la B1 TV.

Ministrul Justiţiei spune că sunt penitenciare unde condiţiile de detenţie fac imposibilă reeducarea persoanelor condamnate.

”Am fost în mai multe penitenciare de când am preluat mandatul. Am fost la Brăila acum câteva zile şi condiţiile în care stau acolo persoanele condamnate pur şi simplu nu fac posibilă reeducarea. La Brăila avem un regim deschis şi semideschis de detenţie, ceea ce face ca persoana condamnată să aibă dreptul să poată să muncească. Am cunoscut acolo zeci de persoane condamnate care de ani întregi nu au putut executa o zi de muncă. Beneficiul pe care acum legea îl dă este la patru zile de muncă fizică primeşti o zi liberă. Pentru o lucrare, pe care am văzut că poţi să o scrii în şase ore, primeşti 30 de zile libere. Eu întreb: vi se pare echitabil? Eu cred că nu (...) Este o problemă gravă cu privire la modul în care este gestionat sistemul penitenciar. Nu vreau să mă încrâncenez într-o dispută administrativă cu directorul ANP. I-am cerut demisia, a refuzat. Ce am eu de făcut este ca în conlucrare cu ANP, indiferent cine este director acolo, să mă concentrez pe condiţiile de detenţie. Anul trecut, România a fost condamnată în 75 de hotărâri ale CEDO şi a plătit despăgubiri de 462.000 euro, faţă de nici 200.000 în anul 2014. Statul plăteşte pentru că avem aceste condiţii precare de detenţie”, a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei consideră că există o disproporţie mare între sistemul de probaţiune, unde 355 de consilieri au în supraveghere 40.000 de persoane, şi sistemul penitenciar, unde la 28.000 de deţinuţi există 15.000 de angajaţi. Mai mult, rata de recidivă în sistemul de probaţiune este de sub 5%, pe când în sistemul penitenciar este de 50%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel