EXCLUSIV  RADET – ELCEN – Primăria Bucureşti. Remus Borza: Primăria se leagă la cap. Există interese

Remus Borza, în cadrul unui interviu acordat DC News, a discutat, printre alte subiecte importante, şi despre transferul ELCEN la Primăria Bucureşti. De asemenea, a oferit şi o recomandare, care, în opinia sa, este mult mai sigură.

„ELCEN e o chestiune sensibilă şi a fost speculată populist. A fost o crasă manipulare aici. (...) Vine iarna, iarna nu-i ca vara, o să facem ţurţuri la mustăţi, dacă nu pe repede-înainte dăm o Ordonanţă să treacă ca gâsca prin apă în Parlament, ca să creăm premizele unei fuziuni în absorbţie de către cine? A ditamai colosului ELCEN de către prăpădita RADET sau de către municipalitate. Factual, lucrurile stau altfel. Vorbim de două societăţi în insolvenţă – RADET şi ELCEN – vorbim de două societăţi care au o masă credală cât Casa Presei libere. La RADET au fost creanţe de 5,3 miliarde de lei solicitate, admis în jur de 4 miliarde de lei. Doar ELCEN a solicitat o creanţă contra RADET de 4,8 miliarde de lei", a spus Remus Borza.

„Deci RADET are în jur de 4 milarde de lei datorii, ELCEN 1,6 miliarde de lei, vreo 800 de milioane de lei către Romgaz şi către ENGIE, fostul GDF Suez, şi încă vreo 150 de milioane faţă de transportatorul de gaze Transgaz, evident creanţe bugetare, în rest, furnizori, creditori chirografari", a completat acesta.

Principiul proximităţii

De asemenea, în cadrul aceluiaşi interviu, a mai spus că, în toate capitalele europene, se merge pe principiul proximităţii. „Adică, în fiecare cartier, câte o centrală. Una e să transporţi agentul termic de la centrală în cartier la tine pe o distanţă de câţiva km, şi alta pe câteva zeci, sute de km. Cu cât distanţa este mai lungă între producător şi consumator, şi pierderile sunt mai mari pe reţea. ELCEN are patru capacităţi la Grozăveşti. Ar trebuie să aibă 20 de capacităţi de producţie pe fiecare cartier. Atunci, evident, (...) s-ar diminua pierderile în reţea", a explicat Remus Borza.

„Nu face sens ca peştele mic să înghită peştele mare"

În ceea ce priveşte „lupta" pe ELCEN a spus că sunt foarte multe interese. „De ce vrea RADET sau municipalitatea să pună mâna pe ELCEN? Sunt foarte multe interese. Din punct de vedere economic, nu face sens ca peştele mic să înghită peştele mare. Dar înţeleg să fuzioneze prin absorbţie RADET în ELCEN, nu ELCEN în RADET, pentru că s-ar şterge până la urmă datoria de 3,7. Dar ELCEN e o companie a statului român. Prin această ştergere, trebuie să întrebăm (...) dacă nu cumva vorbim de un ajutor de stat.

Pe de o parte, se şterge o creanţă de 3,7 miliarde de lei. RADET, care nu are mare lucru, spre deosebire de patrimoniul ELCEN-ului, vorbim de 97 de hectare de terenuri, au vreo 11 hectare la Cotroceni (...) acolo e 1.500 de euro metru pătrat", a spus Remus Borza. „Vorbim şi de o valoare tehnică, vorbim de aproape 900 de megawatti putere instalată, aici să pui zece milioane de euro pe megawatt", a punctat acesta în cadrul interviului.

„Preiei şi datoriile"

„Sigur că preiei tot patrimoniul, dar preiei şi datoriile. Vă spuneam şi ELCEN datorează 1,6 miliarde de lei, care se vor transfera către Primărie. Dacă tu preiei ELCEN, iei elementele de activ, dar şi pasivul, 1,6 miliarde de lei. (...) Iată că, din capul locului, municipalitatea cel puţin un miliard trebuie să dea. După, atenţie, ELCEN are autorizaţie de mediu până anul viitor. Ca să îşi reînnoiască autorizaţia, trebuie să bagi nişte sute de milioane de euro în instalaţii.

[citeste si]

„Primăria se leagă la cap"

„Iată că Primăria se leagă la cap şi nu înţeleg care e rostul. Am făcut o recomandare în Plenul Camerei ca municipalitatea, dacă tot are nişte bani şi nu ştie ce să facă cu ei, să cumpere active de la ELCEN. (...) E mult mai ieftin şi mai safe (n.r. sigur). Ori dacă nu faci lucrul acesta, înseamnă că există interese imobiliare", a declarat Remus Borza.

Răspunsul complet poate fi ascultat urmărind filmarea de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel