Proiectul reactoarelor modulare mici de la Doicești, blocat în AGA Nuclearelectrica. Reacția Ministerului Energiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ministerul Energiei și-a blocat propriul proiect, cel care viza reactoarele modulare mici de la Doicești.

Ministerul Economiei a blocat, miercuri, toate punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica ce vizau proiectul reactoarelor modulare mici (SRM) de la Doicești, iar unul dintre aceste puncte avea legătură cu aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. De altfel, niciunul dintre toate punctele vizând aceste reactoare nu a primit număr necesar de voturi pentru a fi aprobat deoarece Ministerul Energiei, acționar majoritar, s-a abținut de la vot.

În ceea ce privește “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), în baza documentației tip studiu de prefezabilitate (rev 1.1), elaborata în conformitate cu cerințele HG nr. 907/2016 privind etapele și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții financiare din fonduri publice”, nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri, arată extrasul din decizia AGA Nuclearelectrica, scrie Economica.net.

Citește și: Nuclearelectrica salută anunțul făcut de Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3

Reacția Ministerului Energiei

Ulterior, Ministerul Energiei a venit cu un comunicat în care spune că susține proiectul, dar e nevoie de "o viziune calibrată".

"Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi ăn cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare.

În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort", a transmis Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel