Află ce declarații a făcut profesorul de economie Mircea Coșea despre salariile din România.
„Este încă o dovadă că România se află într-o stare de decădere, nu numai economică, dar și, aș spune eu, din punct de vedere al simțului civic. Situația asta s-a văzut în America Latină acum vreo 40 sau 50 de ani. Și atunci sa spunea că sunt țări în curs de dezvoltare, că sunt țări slab dezvoltate ș.a.m.d. Uite că noi suntem acolo. Ce caracteristică au aceste țări? Apariția unor persoane care sunt încadrate în instituții ale statului cu un statut cu totul special și care funcționează ca instrumente politice.
Deci, în situația aceasta, aceste salarii sunt determinate prin interese politice, nicidecum printr-o structură economică. În România, astfel de salarii nu pot fi posibile ca urmare a nivel de dezvoltare pe care îl avem. Sunt însă posibile prin decizie politică pentru că ele nu reflectă țara în care se află, situația României.
Ar trebui printr-o situație care se numește solidaritate, și de care tot vorbim mereu, ca unele salarii să fie plafonate la un nivel mediu de dezvoltare al țării. Nu poți să ai câteva instituții în România care depășesc cu totul nivelul de dezvoltare al acestei țări.
(..) Se creează în România acest nivel de subdezvoltare, de țară bananieră, în care unii trăiesc în paradisuri și alții trăiesc în iaduri. Lucrul ăsta nu mai poate fi acceptat și eu mă mir că nu avem declarații foarte ferme din partea unor partide care se numesc sociale, liberale, oricum ar fi ele, care ar trebui să gândească la starea socială a acestei țări, la marile diferențe care se creează, la ”invidia socială” care se creează. (...)Deci, în condițiile astea, ce să mai discutăm de echilibru social, de stabilitate socială. România e o țară care se rupe în două.
Pe de o parte marea majoritate a populației care trăiește la nivelul subzistenței, pe de altă parte niște îmburgheziți”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, în direct la B1 TV.
Citește și analiza scrisă pentru DCNews.ro: EXCLUSIV Mircea Coșea: Creșterea salariului minim, "o monedă cu două fețe". Care sunt avantajele și dezavantajele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu