Pierderi pentru politică și mass-media. Veștile proaste ale anului 2015

Anul 2015 ne-a lăsat mai săraci. Nume importante din cultură, politică, mass-media și lumea justiției ne-au părăsit.

2015 a început cu stângul. Pe 13 ianuarie, Valentin Nicolau a murit la 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost scriitor, proprietar al grupului editorial Nemira și preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, în perioada 2002 şi 2005. "Valentin Nicolau a realizat ceva memorabil în TVR. Dacă la Nemira sau la trusturile private pe care le-a condus a dovedit că este un bun manager, la TVR a realizat performanțe olimpice. Este aproape de neimaginat că a reușit să treacă înot acea mlaștină, fără să se murdărească, că a supraviețuit atacului șerpilor din Turn și a menajat, cât s-a putut, plevușca studiourilor, care îl pomenește în rugăciuni până în ziua de azi. Talent de administrator, fler politic, știința de a lucra cu oamenii-mult peste medie. Ar fi fost un mare politician. De aceea, mediocrii care fac jocurile l-au scos pe linie moartă", spunea Val Vâlcu despre regretatul Valentin Nicolau.

Jurnalistul Horia Tabacu, consultant editorial al cotidianului Evenimentul zilei, a decedat, în februarie, la vârsta de 60 de ani, din cauza unor probleme cardiace.

Actorul George Motoi, cunoscut pentru rolurile interpretate în filme precum "Trecătoarele iubiri", "Frații Jderi și "Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu", a murit la vârsta de 79 de ani. S-a întâmplat pe data de 4 martie.

Jurnalistul Ferenc Vasas, unul dintre cei mai iubiţi profesori de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii Bucureşti, a murit, la 73 de ani.

Pe data de 11 martie, jurnalista Rodica Ciobanu, editorialist la Gândul, a decedat, la vârsta de 52 de ani, în urma unei boli grave. Măcinată de o boală necruțătoare, Rodica Ciobanu nu și-a trădat niciodată meseria de jurnalist. La Adevărul, și ulterior la Gândul, Rodica Ciobanu a trecut peste toate încercările meseriei de gazetar, meserie pe care a iubit-o până în ultima clipă a vieții sale. Cu eforturi supraomenești, ani de zile, reușea să scrie un text la calculator în câteva ore, dar ideile sale loveau ca un bici în clasa politică.

[citeste si]

Angela Ciochină a murit, la vârsta de 60 de ani, pe 7 iulie. A lansat câteva șlagăre precum "Ești numai tu", "Odată cu cântecul", "Salcâmul de pe strada mea" și "Marea mea".

Florin Mitu, unul dintre cei mai cunoscuţi crainici ai Televiziunii Române, a murit, în iulie, la vârsta de 78 de ani. Înainte de 1989, Florin Mitu prezenta aproape seară de seară Telejurnalul de la TVR. Fost coleg cu alte nume mari ale televiziunii, ca Nicolae Melinescu, Delia Budeanu sau Sanda Țăranu, Florin Mitu a renunţat la micul ecran şi a devenit profesor de jurnalism, cariera sa în lumea televiziunii fiind din ce în ce mai discretă, înainte de a se pensiona, în 2009. "A murit Florin Mitu, Dumnezeu să-l odihnească. N-am avut privilegiul să-l cunosc, dar l-am perceput, cu ochiul privitorului și (ulterior) al celui care se strâmbă și el în geam, ca pe un meseriaș. Acum, dacă tot am ajuns la stadiul "celebrul" (jurnalist, prezentator, realizator, analist etc.), mărturisesc smerit că am început să conștientizez că nu-s chiar out la ocupația de maimuță pe sticlă abia când mi-au zis Cristian Țopescu și Sanda Țăranu că m-aș pricepe. Altfel, cu siguranță, scriu mai bine decât mă isterizez la tv", scria Victor Ciutacu, la acel moment, pe Facebook.

Corneliu Vadim Tudor, scriitor, publicist român și fondator al PRM, a murit la vârstă de 65 de ani. "În zi de sărbătoare, de Ziua Crucii, pe 14 septembrie anul curent, Tribunul și-a băut ultima cafea și a plecat dintre noi. România a pierdut un mare patriot, naționalist, filozof, istoric, sociolog, sciitor, iubitor de animale, politician. 'Ne este dor de Vadim' ... așa îmi spun oamenii cu care mă întâlnesc, iubitorii de animale, oamenii necăjiți. Vadim era văzut ca un protector al săracilor. Organiza cina creștină pentru ei. (...) În miezul nopții suna telefonul. Număr necunoscut, neafișat. Știam că este Tribunul. Răspundeam și făceam amândoi un inventar al câinilor fără stăpân din Capitală. Împărțisem Bucureștiul în două: în jumătate de București se ducea Vadim și le dădea mâncare câinilor, respectiv la Casa Presei, Rahova și Ferentari, iar în cealaltă jumătate mergeam eu: în Herăstrău, Floreasca și Dealul Mitropoliei. Dacă lipsea vreun câine, mergeam a doua zi și îl ridicam de la Ecarisaj. La televizor, Tribunul spunea oftând că nu se aplică Legea Marinescu de protecție a animalelor. Acum platourile televiziunilor sunt mai sărace fără Vadim", își amintește Marius Marinescu, bunul său prieten.

Pe 7 octombrie, avocata Paula Iacob a murit la vârsta de 83 de ani, după o perioadă mai lungă de spitalizare, în urma unor suferinţe mai vechi. A devenit cunoscută în România după Revoluţia din 1989, când a fost avocata lui Nicu Ceauşescu. "De Sfântul Nicolae, în fiecare an, mergeam la doamna avocat Paula Iacob. Domnia sa își sărbătoarea soțul, care se numește Nicu Iacob. Regret că anul acesta nu mai putem să petrecem o zi frumoasă împreună cu doamna Iacob. Mă sunase și Doru Tufiș și spunea 'Marius, ce facem, că anul acesta nu mai mergem la Paula Iacob să cântăm, să o vedem, să petrecem împreună cu domnia sa'. E o zi tristă pentru mine, din păcate. Merg astăzi la familia doamnei Iacob, să stau de vorbă cu fiica doamnei Iacob, cu Nicu, dar cu tristețe și cu bucurie, în același timp, pentru că ne vom aminti de momentele bucuroase pe care le-am trăit în fiecare an. Era o mare sărbătoare de câte ori mă vedeam cu doamna Iacob, pentru că fiecare zi petrecută împreună era o zi minunată. De Sărbători, de regulă mergeam la dumneaei și petreceam toți prietenii domniei sale și nu eram puțini, zeci de prieteni, mari personalități. Câteva ne-au părăsit, din păcate, chiar anul acesta: este vorba de marele tenor Octavian Naghiu, marele bariton Nicolae Herlea, Corneliu Vadim Tudor și nu numai. A fost un an nefast, fiindcă toate aceste personalități nu mai sunt printre noi. De obicei, Sfântul Nicolae, Crăciunul și Anul Nou le petreceam la Paula Iacob și Paștele la mine acasă", își amintește Marius Marinescu.

În noiembrie, actorul și regizorul Mircea Anca a decedat la vârsta de 55 de ani. Mircea Anca era bolnav de leucemie și a fost internat de mai multe ori în ultimii ani.

Actorul Sorin Medeleni, care și-a dedicat 37 de ani din carieră scenei Teatrului Mic din București, a decedat la vârsta de 63 de ani, pe data de 20 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel