New York Times: Traian Băsescu seamănă tot mai mult cu Ceauşescu

New York Times a luat pulsul statelor din Europa într-un amplu articol publicat în ediţia de marţi a cotidianului. Ziarul face trimitere la viaţa politico-socială a unor state precum Polonia, Macedonia, Albania, Ungaria şi România.

Referitor la România, jurnaliştii NY Times amintesc de recentele mişcări de protest menite să-l înlăture de la putere pe Traian Băsescu, comparat cu fostul preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu.

"Şi în timpul recentelor proteste din România, pancartele şi scandările protestatarilor au susţinut şi mai mult că nepopularul şi autoritarul Băsescu seamană tot mai mult cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu", scrie NY Times.

Despre alte state, New York Times scrie că după o lungă perioadă de apatie, statele din Europa Centrală şi de Est  au decis să încheie conturile cu trecutul comunist, făcând referire la Polonia. Justiţia poloneză a decis că liderii comunişti care au stat în spatele decretării legii marţiale, în decembrie 1981, au fost parte a "unui grup criminal", se poate citi în articolul intitulat "Polonia, în fruntea valului de investigare a erei comuniste".

Preşedintele Bulgariei încearcă să-i excludă din serviciul diplomatic pe cei care au colaborat cu poliţia politică comunistă.

Guvernul macedonean este ocupat cu vânătoarea acestor colaboratori, iar noua constituţie ungară permite acţiuni în justiţie împotriva foştilor comunişti.

În Germania, cancelarul Angela Merkel l-a propus pentru preşedinţie pe pastorul est-german Joachim Gauck, cel care a studiat arhivele Stasi. Letonia, a respins, prin referendum, recunoaşterea limbii ruse ca a doua limbă oficială, mai scrie prestigioasa publicație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel