Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a comentat inițiativa Franţei care vrea ca Uniunea Europeană să adopte o strategie industrială ‘Made in Europe’, ca răspuns la programul SUA vizând acordarea de subvenţii pentru investiţii verzi.
Parisul vrea să împiedice firmele din industrie să plece din Europa şi totodată pentru a reduce dependenta statelor membre de furnizorii externi. Vezi știrea aici!
“În primul rând, la nivel global, există o competiție pentru atragerea celor mai importanți investitori. Există o competiție în atragerea fostelor investiții din Rusia și a unora din China. O parte dintre acestea au ajuns în UE și în SUA. În această logică, UE caută să modernizeze modul în care acționează, cu scopul de a sprijini investitorii prezenți în Europa, fie americani, fie din alte zone ale globului. Pe de o parte, comisarul Vestergaard a propus recent o modificare a ajutoarelor de stat în așa fel încât să vină și mai mult în sprijinul investitorilor.“ a zis Victor Negrescu.
“De cealaltă parte, se vorbește tot mai mult despre nevoia de autonomie strategică a Uniunii Europene, în sensul în care să reușim să dezvoltăm un plan european de capacitate de producție autohtonă, pe sectoarele cheie: fie sectorul digital, fie sectorul industriei de apărare sau alte sectoare cheie. Prin urmare, sunt câteva inițiative și strategii definite de UE pe această componentă.“, a spus Negrescu pentru DC News.
“Nu în ultimul rând, avem și inițiativa susținută și de Franța, dar și de comisarul Breton, privind ideea de a dezvolta mai mult producția, industria europeană. Astfel ar urma să fie sprijinite și mai mult investițiile în materie, atât prin mecanisme de ajutoare de stat, cât și prin resurse europene care ar putea să fie puse la dispoziție. Este logic să existe competiție. Mai mult, trebuie să recunoaștem că Uniunea Europeană întâmpină anumite dificultăți ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a impactului generat de războiul din Ucraina asupra rețelelor de aprovizionare. Acest lucru afectează, din nefericire, anumiți actori economici prezenți în Europa. Trebuie să răspundem provocărilor. Nu cred că se va începe un război între Statele Unite și Europa pe această componentă, ci, mai degrabă, trebuie să identificăm împreună soluțiile cele mai adecvate pentru a ne asigura că investitorii rămân în zona democratică, occidentală pe care o reprezentăm“, a spus Victor Negrescu.
“La următorul Consiliu European urmează ca șefii de stat și de guvern să abordeze tematica competitivității. De altfel, și premierul suedez în prezentarea pe care a făcut-o astăzi, cu privire la prioritățile președinției lor la Consiliul UE, a subliniat că tematic despre care vorbim este prioritară pentru ei, dar și pentru UE.
Evident că se caută identificarea unor noi soluții. Știm foarte bine că mediul economic este foarte fluctuant acum. Au existat discuții despre o posibilă recesiune în anumite state membre. Se discută despre anumite tensiuni pe anumite componente economice și financiare. Deci, inevitabil, trebuie să vorbim și despre acest aspect, mai ales că în 2023 se celebrează în mediul european 30 de ani de la crearea pieței unice. Ar trebui, totuși, să ne asigurăm că piață unică este funcțională, că toată lumea respectă regulile și că nu există nimeni avantajat. Astfel și România trebuie să aibă o preocupare mai mare pentru a deveni și mai competitivă pe această componentă economică care se confruntă cu provocări.“, a mai declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu