Judecătorul Iulia Motoc a anunţat, duminică, pe Facebook că îşi va înceta mandatul la Curtea Constituţională, pe data de 18 decembrie urmând să depună jurământul ca judecător al CEDO.
”Ultima săptămână ca judecător al Curţii Constituţionale. Pe 18 decembrie voi depune jurământul ca judecător al CEDO, la Strasbourg”, a scris Motoc pe Facebook.
Cum se va schimba raportul de forțe în CCR, după plecarea Iuliei Motoc
Numirea ca judecător la CCR a lui Daniel Morar a înclinat raportul de forţe în favoarea președintelui Traian Băsescu. Numărul judecătorilor numiţi de Traian Băsescu sau de Parlament pe filiera PDL a ajuns la cinci din nouă, plus reprezentantul UDMR care de cele mai multe ori a votat în favoarea președintelui Băsescu.
În acest moment, înainte de plecarea Iulie Motoc la CEDO, Curtea Constituțională arată astfel:
- Augustin Zegrean, Daniel Morar, Ștefan Minea, Iulia Motoc şi Petre Lăzăroiu, numiţi de Băsescu sau pe filieră PD
- Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader şi Valentin Zoltan Puskas (care rămâne judecătorul cheie).
În aceste condiții, USL are dreptul de a numi un nou judecător la CCR, raportul de forțe devenind de 4 la 4. Iar ca de fiecare dată în perioada post-decembristă, UDMR va avea din nou un cuvânt greu de spus, judecătorul Valentin Zoltan Puskas putând înclina balanța în favoarea lui Băsescu sau a USL.
Până în acest moment USL se pare că nu a luat o decizie privind nominalizarea pe care o va face. Creditat cu cele mai mari şanse era senatorul PSD, Ioan Chelaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu