Îţi place halvaua? Află ce se întâmplă în corpul tău când o mănânci şi când poate deveni TOXICĂ

Vă este poftă de halva? Rețeta ușoară, pe care poți să o facă acasă împreună cu cei mici/ Foto: Pixabay
Vă este poftă de halva? Rețeta ușoară, pe care poți să o facă acasă împreună cu cei mici/ Foto: Pixabay

Halvaua este unul dintre cele mai consumate alimente în timpul postului, fiind preferată de multă lume datorită gustului bun dar şi a senzaţiei de saţietate. Te-ai întrebat, însă, dacă halvaua turcească poate fi şi... toxică? Află când poate deveni un pericol pentru organism din materialul următor.

În Postul Paştelui, halvaua din rafturile magazinelor e la mare căutare de cei care vor să stea departe de alimentele "de dulce". Însă, atenţie la ce puneţi în coş! Anumite branduri comercializate în magazin au în compoziţie agenţi sintetici peste limită, îndeosebi aceea mai ieftină, şi astfel halvaua originală nu mai are nimic de-a face cu ce găsim la raft. Nici măcar imitaţie de halva nu se poate numi. În plus, poate fi periculoasă pentru diabetici şi cei cu boli de ficat. Halvaua turcească este făcută, în general, din ingrediente sănătoase, însă consumată incorect poate deveni toxică pentru organism, cu efecte negative pe termen lung. Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a studiat 13 tipuri de halva vândute pe piaţă, majoritatea dintre ele au în compoziţie ingrediente de bună calitate. 61% dintre produsele analizate nu conţineau E-uri, 31% conţineau un singur E iar 8% conţineau 3 E-uri. Comparativ cu multe dintre produsele vândute în comerţ, halvaua cumpărată direct de la magazine turceşti din România sau chiar din Turcia are o compoziţie relativ sănătoasă.

Halvaua îngraşă şi este contraindicată copiilor

De regulă, halvaua se face din seminţe, zahăr, glucoză şi vanilină. Pericolul nu stă neapărat în ingrediente, atunci când vorbim de o halva de bună calitate, ci mai degrabă în conţinutul caloric. În general, 100 de grame de halva conţine 14 grame de proteine, 42 de grame de glucide şi 39 de grame de lipide. De asemenea, 100 de grame de halva are aproape 600 de calorii, un număr extrem de ridicat, mai ales pentru cei care ţin la siluetă. Consumată în cantităţi mari, halvaua devine o adevărată bombă calorică şi poate duce la probleme de greutate dar şi la apariţia unor afecţiuni de luat în seamă. Halvaua provoacă serioase probleme plămânilor şi poate îngreuna circulaţia sângelui, fiind un aliment dens.

În plus, halvaua este contraindicată persoanelor care au pancreatită, diabet, obezitate şi celor care ştiu că suferă de reacţii alergice. Consumul de halva nu este recomandat nici copiilor cu vârsta mai mica de 6 ani, deoarece le poate afecta mucoasele şi dinţii. Pentru a fi cu adevărat benefică pentru organism, o persoană nu ar trebui să consume mai mult de 30 de grame de halva pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel