Inflație record în Germania, pe fondul scumpirii produselor energetice și alimentare

Foto: Pexels/Inflație record în Germania, pe fondul scumpirii produselor energetice și alimentare
Foto: Pexels/Inflație record în Germania, pe fondul scumpirii produselor energetice și alimentare

Inflația din Germania a fost la un agregat de 7,9% pentru 2022, arată cifrele oficiale. Acesta este cel mai înalt nivel care a fost vreodată în istoria postbelică a Germaniei. 

 

Consumatorii germani s-au confruntat cu prețuri în cea mai rapidă creștere, în special la alimente și combustibil, din istoria republicii germane postbelice în 2022, au arătat cifrele oficiale publicate marți, scrie DW.

„Rata anuală istorică ridicată a inflației a fost determinată în primul rând de creșterile extreme ale prețurilor la produsele energetice și la alimente de la începutul războiului din Ucraina”, a declarat Ruth Brand, președintele Biroului Federal de Statistică al Germaniei, cunoscută mai frecvent sub numele de Destatis.

Cu toate acestea, rata inflației a scăzut semnificativ în decembrie, la 8,6%, după trei luni consecutive în care a fost la peste 10%. În octombrie a fost vârful anului - o creștere de 10,4% față de aceeași lună din 2021.

Deși inflația creștea chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, efectul războiului asupra prețurilor de consum era este vizibil.

După ce s-a situat la 4,9% în ianuarie și la 5,1% în februarie, inflația a trecut de 7% în martie (prima lună completă după invazia Rusiei din 24 februarie) și a rămas cel puțin atât de ridicată pentru restul anului.

Fenomenul de creștere rapidă a inflației a fost mai mult sau mai puțin global în 2022, în niciun caz limitat la Germania sau Europa, deși dependența anterioară a UE și a Germaniei de exporturile rusești de energie a impactat foarte mult regiunea.

Destatis a transmis că, deși creșterile de preț „nu au fost transmise în totalitate consumatorilor, energia și alimentele în special au devenit mai scumpe pentru ei”.

Ce se întâmplă cu zona Euro?

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro (Eurogrupul) încep anul cu o reuniune, luni, având speranţa că va putea fi evitată o recesiune pe care o indicau, cu câteva luni în urmă, o mare parte a prognozelor sau, cel puţin, că va fi o contracţie moderată, care va deschide porţile pentru o fază de creştere graduală, relatează agenţia EFE, scrie Agerpres.

În plus, vor profita de prima întâlnire din 2023 pentru a ura bun venit noului membru al Clubului, Croaţia, care face parte din zona euro începând cu 1 ianuarie, când a devenit al 20-lea partener al grupului.

Ca de obicei, cele 20 de ţări care utilizează acum moneda euro vor trece în revistă situaţia economică actuală, caracterizată printr-o încetinire a activităţii şi o inflaţie ridicată, dar cu tendiţa de scădere, datorită preţurilor mai mici la energie, în special la gaze, mai scrie EFE.

În noiembrie, Comisia Europeană estima o contracţie a activităţii în zona euro în ultimul trimestru din 2022 şi în primul din acest an, dar rezistenţa observată în ultimele luni în economiile din zona euro, înainte de închiderea exerciţiului anterior (în trimestrul al treilea creşterea PIB a fost de 0,3%, peste estimări), începe să trezească optimismul în zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel