Guvern - Cod Administrativ: ÎNCHISOARE pentru miniștri. Chirieac: Trebuie CONCEDIAȚI IMEDIAT

Miniștrii care prezintă date inexacte sau cu rea-credință Parlamentului sau președintelui riscă cinci ani de închisoare. Este una dintre prevederile Codului Administrativ pregătit intens de Guvern. În plus, cu închisoarea între trei luni și doi ani sunt pedepsiți membrii Guvernului care refuză nejustificat să pună la dispoziția Parlamentului sau comisiilor parlamentare informații și documente cerute de aceștia.

Și simpla cerere de începere a urmării penale a unui membru al Executivului poate atrage suspendarea sa din funcție. Cei care au fost deja trimiși în judecată sunt automat suspendați din funcție. Informațiile au fost prezentate de Alessandra Stoicescu în emisiuna "100 de minute", la Antena 3.

Bogdan Chirieac a comentat acest subiect.

"Trebuie să ne lămurim exact, dar așa, auzindu-vă, acest Cod Administrativ este declarația oficială de capitulare a lui Liviu Dragnea în fața sistemului. Numai la acest lucru mă pot gândi. Dacă Liviu Dragnea, PSD, ar putea să arate că nu a capitulat oficial în fața nerespectării drepturilor omului în această țară, i-ar concedia imediat pe cei care au scris aceste lucruri. Oamenii care au conceput așa ceva trebuie concediați imediat pentru că au grave probleme vizavi de drepturi și libertăți. Acest Cod Administrativ nu știu să fi existat pe vremea lui Ceaușescu. Acum te bagă la pușcărie pentru că ai trimis acte cu informații inexacte. Deci dacă este vreun gură-cască din administrația românească, care a greșit datele, ministrul face pușcărie. Asta spuneți?!", a spus Bogdan Chirieac.

Ulterior, jurnalista Alessandra Stoicescu a zis că inițiatorul acestui Cod este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

"Bravo, doamna Sevil Shhaideh! De această dată vorbesc foarte serios: doamna Sevil Shhaideh este totuși mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea și poate că, prin acest draft al Codului Administrativ, se dorește ca Liviu Dragnea să dea un semnal clar sistemului de capitulare totală. Este un steag alb arătat sistemului de către Liviu Dragnea. În momentul în care spui că un ministru pus sub acuzare este imediat schimbat din funcție, suspendat, ai o problemă uriașă", a mai zis Bogdan Chirieac. 

Iată ce prevede proiectul Codului Administrativ:

Răspunderea penală a membrilor Guvernului

Obiectul răspunderii penale

Art. 52(b45)

(1) Intră sub incidenţa prezentului Cod faptele săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor şi care, potrivit Codului penal, a prezentei legi sau a unor legi speciale, constituie infracţiuni.

(2) Membrii Guvernului răspund penal pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, de la data depunerii jurământului şi până la încetarea funcţiei, în condiţiile prevăzute de Constituţie.

(3) Pentru săvârşirea altor infracţiuni, în afara exerciţiului funcţiei lor, membrii Guvernului răspund potrivit dreptului comun.


Infracţiunile şi pedepsele corelative

Art. 53(b46)

(1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani următoarele fapte săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor:

a) împiedicarea, prin ameninţare, violenţă ori prin folosirea de mijloace frauduloase, a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor vreunui cetăţean;

b) prezentarea de date inexacte, cu rea-credinţă, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

(2) Constituie, de asemenea, infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 60 alin. (4), informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată;

b) emiterea de ordine normative sau instrucţiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală crionică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA ori pentru alte împrejurări de același fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte.

(3) Tentativa faptelor prevăzute la alin. (1) se pedepseşte.

(4) În cazul săvârşirii de către membrii Guvernului a unor infracţiuni în exerciţiul funcţiei lor, altele decât cele prevăzute la alin. (1) şi (2), se aplică pedeapsa prevăzută de legea penală pentru acele
infracţiuni

17

(5) În cazurile prevăzute la alin. (1)-(3) şi la art. 59 alin. (1), pe lângă pedeapsa principală se vor aplica şi pedeapsele complementare prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel