Green Deal reprezintă o nouă șansă pentru agricultura europeană și cea românească, conform spuselor eurodeputatului Carmen Avram.
”Green Deal va schimba totul. Deja a început să se schimbe și simțim cu toții aceste prețuri la energie sunt datorate, spun specialiștii, 20%, trecerii la Green Deal, dar probabil că piața se va reglementa pe măsură ce ne vom înțelege și vom lua măsuri, așa că agricultura, la fel ca orice alt domeniu se va transforma și ea. Are posibilitatea să devină un model la nivel global de business, important este să fie ajutată. Partea bună este că Uniunea Europeană merge spre o agricultură care să ofere consumatorului hrană tot mai sănătoasă. O să vedem prin toate deciziile care se vor lua în perioada următoare, care sunt complementare cu cele care s-au luat deja, vom vedea această direcție spre o hrană tot mai sănătoasă pentru a crește nivelul de trai al omului, pentru a mări vârsta de pensionare eventual, pentru ca europeanul să fie din ce în ce mai puternic și să fie tânăr o perioadă mult mai lungă”, a explicat Carmen Avram.
”Vorbim de opt, nouă miliarde de euro investiții în agricultură, pentru sprijinirea celor care dezvoltă afaceri în agricultură. În cazul României am putea să ne gândim nu doar la tinerii care au plecat la oraș, ci și a celor care au plecat în diaspora, care vin cu know-how (cunoștințe - trad.), cu o altă mentalitate, ar putea fi folosite aceste sume pentru atragerea în țară a fermierilor români care au plecat să muncească în străinătate?”, a ridicat problema Val Vâlcu.
”Pentru România asta ar fi o șansă enormă. Eu deja cunosc în țară la noi fermieri mari, care dau salarii mari, comparabile cu ce e în fermele de afară care își respectă muncitorii. Dacă faci calculul, descoperi că sutele alea pe care le câștigi în plus pe un câmp din Occident, le dai pe tot felul de alte lucruri, eventual pe o cazare, pe un drum spre casă, pentru benzină, pentru mâncare, pentru că nu ajunge ceea ce ți se dă acolo, pentru sănătate. La toate acestea se adaugă confortul personal, emoțional, psihic, că ești acasă la tine, că vorbești limba țării tale, că vorbești cu familia și s-ar putea să descopere cei care au plecat de-a lungul anilor din România ca să muncească pe câmpurile din Europa Occidentală, s-ar putea să descopere că nu mai merită să plece și există în România ferme care nu plătesc cât se plătește în Austria, dar avantajele sunt mai multe, iar în țara lor dacă se întâmplă ceva, au la îndemâna lor mijloace pentru a protesta, pentru a sesiza autoritățile și asta se face mult mai ușor în propria țară”, a mai spus eurodeputatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu