După 15 zile de greva foamei, jurnalistul și scriitorul George Lixandru a renunțat la demersul său. Nimeni nu i-a luat în seamă problemele, iar mai mulți politicieni au încercat să-l folosească drept unealtă politică contra unor lideri de partid. Fără rezultat. George Lixandru a luptat pentru crezul său și a făcut tot posibilul să nu dea nicio conotație politică demersului pe care joi l-a încheiat.
Într-un interviu acordat pentru DC News, George Lixandru a povestit de ce a abandonat greva foamei. În plus, jurnalistul a explicat cum s-au scurs pentru el cele 15 zile de grevă a foamei.
DC News: Cum v-ați decis să puneți punct demersului dumneavoastră?
George Lixandru: Am decis să pun stop grevei foamei pentru că aici, în Buzău, nu există nicio șansă ca demersul meu să fie luat în seamă. În plus, ca un fapt adiacent, am fost la o emisiune la un post de televiziune local, o emisiune regizată de un partid politic. Am fost pe punctul de a părăsit platoul de două ori. Au fost puși niște oameni să sune în direct și să mă atace cu tot felul de stupizenii. Altceva ce să mai spun? Am abandonat de scârbă.
DC News: S-a găsit vreo rezolvare după protestul dumneavoastră?
George Lixandru: Nu s-a găsit nicio rezolvare. Nu există niciun dialog cu autoritățile, nu există nimic. Știu să fure și atât. Scârbă totală! Oamenii nu se trezesc. Buzoienii treceau pe lângă mine indiferenți, fără să le pese. Oamenii sunt atât de resemnați încât demersul meu nu avea niciun ecou. De aceea, am decis să trăiesc, să continui să scriu și să nu abandonez lupta. Moartea mea nu ar fi avut niciun ecou.
DC News: Ce veți face de acum încolo?
George Lixandru: Efectiv nu știu. Nu mai sper să mă ajute nimeni. În afară de două doamne... nu am primit sprijin de nicăieri. Angela Jacotă mi-a oferit câteva milioane de lei vechi, iar Teodora Radu mi-a oferit un acoperiș de-asupra capului pentru o perioadă.
DC News: Dacă mâine ar intra un jurnalist sau un scriitor în greva foamei, ce i-ați spune?
George Lixandru: Aș fi solidar cu el. Aș intra și eu alături de el în greva foamei. Eu aș fraterniza cu acel scriitor sau jurnalist pentru ideile sale, nu pentru cine este.
DC News: Ce concluzie ați tras după cele 15 zile de grevă a foamei?
George Lixandru: Am rămas cu un gust amar. Pentru mine, greva nu a fost o înfometare a trupului, ci a spiritului. Spiritul a avut de pierdut în tot acest protest. Pentru mine, trupul nici nu a mai contat.
DC News: În ziua în care ați intrat în greva foamei, v-ați fi așteptat la o altă reacție din partea politicienilor locali?
George Lixandru: Nu mă așteptam la o reacție a politicienilor, dar m-aș fi așteptat la o altă reacție a oamenilor. Din păcate, Buzăul este un județ plin de oameni resemnați. Aici... resemnarea este foarte grea. Este o tăcere de mormânt.
Amintim că George Lixandru spera ca autorităţile să îl ia în seamă şi să-i repartizeze o locuinţă socială, demers pe care scriitorul l-a început cu un deceniu în urmă. Poetul s-a adresat şi primăriei Buzău, însă fără niciun rezultat. Petiţionarul nu are domiciliul în Buzău, ci în comuna Cislău. El a fost evacuat din casa în care a locuit cu chirie şi spune că va sta în greva foamei până când i se va da curs solicitării
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu