De ce s-a supărat Mugur Isărescu pe jurnaliști

Leul s-a devalorizat în fața euro, după Brexit. BNR nu a intervenit pentru că a fost un proces firesc, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu. 

Guvernatorul BNR s-a arătat deranjat de jurnaliști care au "vrut să dea o lovitură" după Brexit și au scris despre mișcările din piață și devalorizarea leului. 

Iată ce a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. potrivit Digi24:

"Mişcările pe piaţa monetară şi valutară din România au fost mult mai mici decât în alte cazuri şi aş spune că aproape nesimnificative.

Concret, şi în prima zi, şi în zilele următoare după anunţarea rezultatului votului mişcările din piaţă au fost limitate. Aş spune nerelevante. Cu excepţia vânătorilor de ştiri care au vrut să dea o lovitură media dar... În sfârşit...

Am văzut că cineva, spre ajutorul nostru, a făcut şi un calcul pentru că s-a trecut din rău în mai rău şi s-a ajuns la 0,11 puncte procentuale, nu procente. Într-adevăr, dacă dobânda se mişcă de la 0,74 la 0,86 parcă, nu mai ţin minte, dacă calculezi procentual înseamnă 12%. Şi când se mişcă de la 0,1 la 0,2 înseamnă 100%. O creştere de 100%. Nu o să ne jucăm chiar aşa cu cifrele. Şi, în orice caz, când spui s-a dublat dobânda în piaţă de la 0,1 la 0,2 este o exagerare. Un bun analist se uită şi lşa cifra ca atare. Deci e o mişcare de 0,11 puncte procentuale... Puncte de bază, scuzaţi-mă, nici măcar puncte procentuale nu sunt... Este una foarte mică. Este una foarte mică în condiţiile în care dobânzile sunt oricum la nivel foarte scăzut. Comentariile au fost extrem de mari şi, uneori, periculoase. Creăm probleme fără să ne doară capul. Ne legăm la cap fără să ne doară capul. În cazul acesta.

Altminteri, noi ne păstrăm, ca să fie foarte clar, ne păstrăm aprecirile din raportul de stabilitate. Brexit-ul a fost un risc major la capitolul stabilitate. Am spus acest lucru încă din primăvară. Risc major, inclusiv pentru România. El s-a materializat. Impactul este pe termen mai indelungat, nu spun mediu şi lung, mai îndelungat, nu imediat, şi derivă din două elemente. Din incertitudine. A sporti incertitudinea. Aici, ce s-a întâmplat imediat după Brexit poate să nu fie neapărat semnificativ. Nu spun că mişcările au fost nesemnificative în sensul că a fost bine. Ar putea ca o anumită presiune să apară peste o săptămână sau două, nu, în condiţii de incertitudine. Şi în al doilea rând Brexitul slăbeşte spiritul european, am spus noi în Raportul de Stabilitate. Pentru România, spiritul european, aderarea la Uniunea Europeană, alinierea la normele europene a constituit principala ancoră. Într-un fel, în perioada următoare, noi vom trăi în perioada următoare o slăbire a acestei ancore.

Ce vă spun eu acuma, că impactul a fost mic pe piaţa monetară sau pe piaţa valutară, vă spun pentru că am citit presa şi am văzut că au fost reacţii exagerate faţă de realitatea care a existat". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel