Cum e mai bine să ne păstrăm economiile în 2023, în euro sau dolari? Economist: Pentru cea mai mare parte dintre noi, asta va fi realitatea

Fotografie de la maitree rimthong, Pexels
Fotografie de la maitree rimthong, Pexels

Economistul Radu Nechita a explicat în ce monedă ar fi mai bine să ne păstrăm economiile în 2023. Acesta spune că de valul incertitudinii prezent deja în economia românească nu se mai poate fugi. 

"Suntem într-un val de incertitudine extraordinar de ridicat încât un întreprinzător acum nu are nici cea mai mică idee cu privire la ce ar trebui să facă. Valul pe fundul oceanului s-a pornit, nu ai unde să te ascunzi decât fugind cât mai departe și cocoțându-te cât mai sus, în speranța că o să poți să scapi de valul respectiv.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, se va produce mai puțin și se va vinde la preț mai mare. Veniturile vor fi mai mici pentru că prețurile vor crește mai repede decât veniturile tale. Pentru cea mai mare parte dintre noi asta va fi realitatea” a declarat Radu Nechita, citat de Adevărul.

Cine scapă de scumpirea dobânzilor 

"Cei care sunt mai aproape de robinetul de bani, cei care au acces privilegiat la resurse pe care le pot lua cu forța, care-și pot vota ei înșiși salarii, pensii speciale, alocații și indemnizații sub toate numele, ei vor fi acoperiți, în timp ce toți ceilalți vor plăti. Se poate continua cu politica inflaționistă, așa cum s-a continuat în Zimbabwe, Venezuela, în istoria recentă sau așa cum s-a continuat în Germania anilor '20. Germanii ar trebui să-și aducă aminte de ceea ce au însemnat anii '20 pentru ei, când ceea ce cumpărai cu o marcă în 1920, cu doi ani mai târziu plăteai cu 1000 de miliarde de mărci. Rezultatul a fost că toată lumea a fost sărăcită, iar clasa mijlocie a fost ruinată”, avertizează economistul. 

Cum ne păstrăm economiile în 2023, în euro sau dolari? 

"Rezerva Federală a SUA (banca centrală a SUA) a reacționat cu întârziere, dar mai repede decât europenii. Este motivul pentru care vedem întărirea dolarului comparativ cu euro, la niveluri de la momentul lansării euro, acum 20 și ceva de ani. Rata de schimb dintre două monede depinde de puterea de cumpărare a acelor monede. Dacă dolarul își pierde puterea de cumpărare în același ritm cu euro, rata de schimb nu se modifică. Dacă euro își pierde puterea de cumpărare mai repede decât dolarul, euro se va deprecia”, a explicat economistul.

Întrebat dacă este o idee bună schimbarea euro în dolari, economistul a răspuns: "Să încerci să bați piața valutară internațională care este conectată cu piața dobânzilor, tu ca simplu cetățean, e ceva foarte eroic”.

Radu Nechita este conferențiar la Universitatea Babeş-Bolyai în cadrul Facultății de Studii Europene, având următoarele domenii de expertiză: Microeconomie; Integrare economică europeană; Mediul european al afacerilor; Integrare monetară europeană; Globalizare și dezvoltare economică; Economia europeană în contextul globalizării; Analiza economică a deciziilor publice, Economie americană contemporană, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel