Pe 6 ianuarie, marți, Consiliul Superior al Magistraturii va alege o nouă conducere a instituţiei care guvernează cariera tuturor magistraţilor din România.
Președintele Klaus Iohannis va participa la această ședință.
Anul acesta, pentru funcţia de preşedinte şi-au depus candidatura judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose, iar pentru funcţia de vicepreşedinte procurorul Bogdan Gabor.
În 2015, CSM va avea un rol esenţial în alegerea unor magistraţi cu funcţii cheie în sistemul judiciar. În primul rând, este vorba de avizarea noului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Această funcţie a fost ocupată de Alina Bica, arestată preventiv în dosarul despăgubirilor suspecte de la ANRP.
Primul dosar greu al CSM va fi alegerea unui nou şef al secţiei penale a Curţii Supreme. Mandatul judecătoarei Corina Jîjîie expiră la finalul lunii ianuarie. Secţia penală este cea care administrează unele dintre cele mai importante dosare penale din România.
Alexandru Şerban are 39 de ani, este căsătorit, are doi copii şi o experiență în magistratură de 16 ani. Acesta și-a început cariera ca judecător la Judecătoria Ploieşti, iar în perioada 2008-2011 a fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Braşov. În anul 2011 a fost ales în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În CV-ul postat pe site-ul CSM mai spune că în perioada 20 martie 2002 – 31 octombrie 2004 a condus judecătoria Sinaia.
Alexandru Şerban a fost şi unul dintre cei care în 2013 a contestat alegerea în funcţia de preşedinte al CSM a procurorului Oana Hăineală. Principalul contestatar al alegerii Oanei Hăineală în fruntea CSM a fost Horaţiu Dumbravă, fost preşedinte al CSM căruia i s-au alăturat judecătorii Adrian Neacşu, Alexandru Şerban şi Marius Tudose. Pe lângă cei trei, Oana Hăineală a fost contestată şi de către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Alexandru Şerban a mai candidat pentru şefia CSM în 2012 când a pierdut în faţa judecătoarei Alina Ghica.
Despre Marius Tudose Badea
Judecătorul Marius Tudose Badea are 42 de ani și este membru în consiliu tot din anul 2011. Acesta a intrat în magistratură în 1995 şi a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 şi Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanţe a ocupat funcţia de vicepreşedinte, între 1 octombrie 2000 – 1 noiembrie 2001, şi pe cea de preşedinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011.
Despre Bogdan Gabor
Procurorul Bogdan Gabor, în vârstă de 39 de ani, şi-a început cariera de magistrat în 1999 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Între 2003 şi 2006 a deţinut funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instanţe. Din 2007 până în 2010, Gabor a fost procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj.
Mai apoi, până în anul 2012, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu