Robert Cazanciuc a vorbit despre problema vocației în rolurile cheie din societate, dând exemplul corelat al magistraților din justiție și cel al absolvenților de teologie.
Deschizând subiectul vocației tinerilor, deputatul PSD Robert Cazanciuc a relatat o conversație pe care a avut-o cu Patriarhul Daniel în urmă cu ceva ani. Acesta a ridicat problema selectării studenților aspiranți în universități, argumentând că absolvenții de drept, de exemplu, pot schimba mersul lucrurilor într-o țară. Astfel, o problemă identificată a fost adaptarea testelor de admitere, astfel încât să fie mai ușor de corectat de către evaluatori.
”L-am întrebat acum câțiva ani pe Patriarhul României: ”Preafericirea voastră, cum faceți selecția celor de la teologie?” Eu mă gândeam la selecția în magistratură, unde e nevoie de vocație. Nu facem selecție pe X și 0. Din păcate, suntem de foarte multe ori prizonierii unor sisteme și lucrăm mai degrabă pentru sistem și nu pentru oameni.
Citesc o carte de memorii acum, din perioada 1944-1956. O perioadă extrem de cutremurătoare din istoria umanității, te și miri că s-a întâmplat lucrul ăsta în secolul XX. Cum fost examenul de la facultatea de drept? Erau trei probe. ”Justiția ca fundament al societății românești”, un examen de limbă latină și câteva chestiuni de cultură generală: istoria Franței, mitologia greacă, romanul englez.
Astăzi facem selecția prin examene grilă. Examenul grilă este regele examinării. De ce? Pentru că îi este mai ușor examinatorului. Noi nu încercăm, apropo de adevărurile care trebuie spuse și o dezbatere care să fie vie, să îi găsim și nu avem curajul să îi găsim pe acei oameni care să facă o selecție vocațională, noi ne gândim cum să protejăm examinatorul de eventuale contestații. Facem examene grilă pentru că este mai ușor pentru examinator. Nu avem curajul să spunem că facem o comisie de selecție la drept, cu șapte profesori universitari și îi plătim cu 10.000 de euro doar pentru această probă. Pentru că ceea ce fac oamenii aceia acolo poate schimba destinul unei țări.
Aceeași carte de memorii spune că sunt 200 de absolvenți de drept, din care jumătate au schimbat destinul țării la un moment dat. Noi nu ne gândim la destinul țării, ci la cum să le fie mai ușor celor care examinează. De ce am ajuns aici? Este o discuție care începe din 1990 și care se numește din punctul meu de vedere ”neadecvarea resursei umane la funcția publică”. Un adevărat dezastru care s-a abătut asupra acestei țări pentru că de aici au pornit toate relele în România, cred eu. Nu suntem departe de acea paradigmă.
Răspunsul Patriarhului a fost: ”eu sunt mai norocos pentru că am seminarul teologic și îi recrutez din seminarul teologic pe cei care au cu adevărat chemare”. Care este seminarul teologic al acestei țări? Liceul”, a afirmat Robert Cazanciuc în cadrul conferinței despre rolul învățământului superior românesc, organizată joi de DCMedia Group.
Discuția a continuat despre profesori, mai ales cei de liceu, vocația de dascăl și perfecționările care există pentru acest rol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu