Potrivit unui sondaj realizat de CNN/ORC International Poll , după cea de-a treia dezbatere televizată dintre Barack Obama și Mitt Romney, se arată că președintele în funcție al SUA a înregistrat un ușor avans în fața contracandidatului său.
48% dintre telespectatorii dezbaterii consideră că Obama a câstigat dezbaterea, iar 40% Romney, marja de eroare fiind de plus sau minus 4,5 la sută.Majoritatea, respectiv 59%, considera ca Obama a fost mai bun decât se aşteptau, în timp ce 15% cred că a fost mai slab, iar 23% cred că s-a comportat conform aşteptarilor lor.
Romney a depasit asteptarile a 44 la suta dintre telespectatori, în timp ce 26 la suta cred ca acesta a fost mai slab decât se asteptau, iar 26 la suta considera ca s-a comportat conform asteptarilor lor.
Sondajul CNN realizat dupa prima dezbatere prezidentiala arata ca doua din trei alegatori cred ca Romney a câstigat prima runda, în timp ce unul din patru îl crediteaza cu victoria pe Obama. În a doua dezbatere, parerile telespectatorilor au fost împartite, între 46 la suta pentru Obama si 39 la suta pentru Romney, iar diferenta de sapte puncte s-a încadrat în marja de eroare a sondajului, de plus sau minus 4,5 puncte.
În cadrul confruntării, Barack Obama a avut numeroase atacuri foarte reuşite, unul dintre ele fiind când i-a răspuns lui Romney cu următoarea replică la un atac privind diminuarea flotei americane, anul de referinţă al republicanului fiind 1917: "Domnule guvernator, spuneţi că avem mai puţine nave decât în 1917. Avem şi mai puţini cai sau mai puţine baionete!".
Cât despre Mitt Romney, fostul guvernator de Massachusetts a încercat să fie cât mai moderat posibil. Romney nu a reuşit, însă, să arate diferenţe majore în materie de relaţii internaţionale între el şi Barack Obama, preferând, în schimb, să se "lipească" de unele dintre politicile actualului preşedinte, posibil de teama de gafe.
În declaraţia finală, Mitt Romney le-a transmis americanilor că au de ales între două drumuri diferite pentru ţara lor: drumul propus de el, al repornirii economiei şi reafirmării măreţiei Statelor Unite; de cealaltă parte, se află drumul preşedintelui, care, a spus republicanul, este drumul Greciei.
Ohio - singurul stat care poate decide viitorul președinte al SUA
Potrivit sistemului electoral american, există, de la campanie la campanie, aproximativ zece state care contează din punct de vedere electoral. Despre celelalte se poate spune cu certitudine dacă vor fi câştigate de candidatul democrat sau de cel republican. Astfel, bătălia pentru voturi (ale electorilor, mai ales) se dă doar în aceste câteva state. Pe măsură ce campania se apropie de final, însă, există un singur stat care contează: Ohio. Istoric, niciun republican nu a reuşit vreodată să devină preşedinte fără a câştiga acest stat. Romney, potrivit aritmeticii electorale din acest moment, nu poate câştiga alegerile fără cei 18 electori ai statului Ohio. Acesta a fost statul care l-a făcut pe Bush preşedinte în 2000 şi care l-a reales în funcţie, în 2004, scrie gandul.info..
În 2008, însă, Obama a reuşit să câştige Ohio şi este considerat favorit şi anul acesta. Distanţa dintre el şi Romney este, totuşi, mică, motiv pentru care, în prezent, toată campania electorală din SUA are loc în statul Ohio.
Numărul estimat de electori din acest moment, potrivit Huffington Post, şi procentele din statul Ohio
"Ohio este decisiv pentru Romney. Acesta are şanse minime de a câştiga fără acest stat. Se vor face sondaje în rândul celor care au votat mai devreme în Ohio. Dacă Obama nu are un avantaj clar în rândul acestor oameni, ar putea fi un semnat că nu se va descurca bine în Ohio", a explicat pentru gândul jurnalistul american John Head.
Vezi înregistrarea dezbaterii dintre Barack Obama și Mitt Romney.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu