EXCLUSIV  Anticorpii monoclonali vs. vaccinul anti-COVID. Dr. Geantă: Aici este diferenţa principală

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator Centrul pentru Inovație în Medicină, a spus care este diferența dintre anticorpii monoclonali și vaccinul anti-COVID.

"Cred că ar trebui să le spunem celor care ne urmăresc că nu trebuie să se sperie de acest termen ”anticorpi monoclonali”. Este genul de terapie... Nu sunt neapărat pastile, se administrează intravenos. Se folosesc de 20 de ani în reumatologie, în tratamentul poliartritei reumatoide, se folosesc şi în tratamentul diverselor forme de cancer, se folosesc, ceva mai recent, inclusiv în tratamentul formelor severe de creştere a colesterolului. Este genul de armă de categorie, dacă vreţi, - anticorpi monoclonali, care deja şi-au dovedit eficiența în mai multe arii terapeutice", a spus dr. Marius Geantă, în cadrul dezbaterii online "Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DCMedia Group.

Protecție timp de 9 luni

"Aici este diferenţa principală între anticorpii pe care îi produce organismul nostru, ca urmare a vaccinării sau ca urmare a trecerii prin boală, şi aceşti anticorpi monoclonali care, de fapt, sunt similari, dacă vreţi, cu ceea ce produce organismul nostru. Numai că aceşti anticorpi monoclonali pot să fie ajutaţi prin biotehnologie să fie mai rezistenţi sau să capete anumite proprietăţi care să ajute persoana respectivă să lupte mai eficient.

Din faptul că aceşti anticorpi monoclonali sunt, de fapt, nişte proteine, iar proteinele în sine au o greutate moleculară mult mai mare decât, de exemplu, ceea ce conţin vaccinurile bazate pe ARN mesager, de aici a venit o oarecare greutate în derularea studiilor clinice. De aceea, la un an de la autorizarea vaccinurilor începem să vorbim despre evaluarea şi autorizarea în UE a unor combinaţii, mai degrabă, decât administrarea unui singur tip de anticorpi monoclonali. Aceste combinaţii au rolul de a acoperi cât mai mult din proteina Spike sau acea regiune din virusul SARS-CoV-2 cu ajutorul căreia virusul se lipeşte de celulele organismului. De aceea, e nevoie de combinații, pentru a putea să acoperi cât mai mult din această suprafaţă", a mai spus medicul.

Beneficiarii tratamentului cu anticorpi monoclonali

"Discutăm de beneficii pe care administrarea anticorpilor monoclonali le poate avea la persoanele care, în acest moment, fie nu au o indicație pentru a se vaccina, fie, ca urmare a vaccinării, din cauza unor boli imune sau altor boli grave nu reuşesc să dezvolte un răspuns imun. Atunci, nu mai punem la lucru sistemul imun al respectivelor persoane pentru că ştim că nu vor produce ce trebuie, ci pur şi simplu venim din exterior cu ceea ce sistemul imun ar fi trebuit să producă", a precizat dr. Marius Geantă.

Dezbaterea integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel