Andreea Paul: Prețul sării pentru deszăpezire, motiv de interpelare pentru Guvernul Cioloș

Deputatul Andreea Paul va depune, luni, în Parlament o interpelare despre prețul sării pentru deszăpezire în România, care este dublu față de cel practicat în Ungaria.

Deputatul Andreea Paul adresează o interpelare premierului Dacian Cioloș, ministrului Economiei, Costin Grigore Borc, dar și ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu referitoare la prețul dublu al sării pentru deszăpezire precticat în România, în comparație cu cel din Ungaria.


"TEMA INTERPELĂRII:

Pretul aproape dublu al sării pentru deszăpezire al Salrom pentru CNADNR decât pentru Ungaria și neplata redevențelor miniere la bugetul țării. Gestionarea şi supravegherea activităţii reprezentanţilor Statului în CA şi în AGA la aceste companii naţionale, cât şi a directorilor numiţi.

În temeiul art. 112 din Constituţia României, domnule Prim-ministru şi domnilor miniştri, vă adresez următoarea interpelare cu privire la posibilele fapte reprobabile ale conducerii unora dintre companiile naţionale, perpetuate şi încă necorectate.
C.N.A.D.N.R., cu acţionariat unic de stat, achiziţionează sarea pentru deszăpezire de la SALROM, societate cu acţionariat majoritar de stat (dar cu 49% din acţiuni private) la preţ mult mai mare faţă de preţul la care aceeaşi societate SALROM vinde sortimentul în Ungaria. Mă revoltă faptul că Statul Român ar cumpăra de la propria companie cu preţ aproape dublu decât cel practicat pentru firmele ungare de deszăpezire. Discutăm despre costuri mari pentru deszăpezire și despre scurgeri de milioane de euro către SALROM şi acţionarul său privat.

Cu toate că au existat elemente publice că acest contract este la un preţ mai mare pe piața internă decât pe piața externă din sezonul trecut de deszăpezire, conducerile celor două companii publice, C.N.A.D.N.R. şi SALROM, prin reprezentanţii Statului, membrii AGA şi ai consiliilor de administraţie, prin directorii numiţi de către aceştia, ar fi încheiat o nouă înţelegere contractuală mai gravă pentru C.N.A.D.N.R. Pentru a da o aparenţă de corectitudine, se pare că, conducerea C.N.A.D.N.R. ar fi simulat o procedură de achiziţie publică prin Bursa Română de Mărfuri.

[citeste si]

Statisticile Organizatiei Mondiale a Comertului menţionează preţul de intrare al sării din România pe piaţa Ungariei, suma respectivă conţinând şi preţul de transport (!). Belarus și Austria dau sare recristalizată la aproximativ 100 euro/tonă Ungariei, iar România oferă sare derocată la aproximativ 30 de euro/tonă în țara vecină. Aceeași sare este livrată cu circa 15 euro mai scump CNADNR pentru deszăpezirea drumurilor din țară (înainte de aplicarea TVA pe piața românească). Această statistică a OMC este disponibilă oricui, inclusiv CNADNR cu vreo 300 de euro. La cele 300.000 tone cumpărate de CNADNR, diferența de preț de 15 euro/tonă nu doar că acoperea cheltuiala, dar ar fi prevenit și prejudiciul de circa 4,5 milioane de euro pe care îl suferă C.N.A.D.N.R. numai în acest sezon.

În cercetarea acestei probleme am descoperit semnale deosebit de îngrijorătoare şi despre modul de conducere al SALROM: refuz sistematic de plată a redevenţei miniere în cuantumul legal, nerealizarea programului de investiţii cu grave consecinţe în exploatare, clientelism la angajări etc. Se pare că persoanele care ar fi împiedicat plata redevenţei miniere la valoarea corectă ar fi fost promovate de actuala conducere, iar salariaţii care ar fi semnalat netemeinicia unor achiziţii ar fi fost persecutaţi şi înlăturaţi din funcţiile de conducere. Mă refer la o achiziţie a unei firme de resurse umane al cărui Caiet de sarcini ar fi fost realizat în data de 4 noiembrie 2015 pe baza ofertei firmei FOX EXPERT din 23 octombrie 2015 (!), firmă care a şi primit contractul. După avizarea negativă motivată a Notei din 6 noiembrie 2015, directorul economic şi directorul de resurse umane se pare că au suferit represalii dure.

Ordonanţa nr. 109/2011 obligă societăţile controlate de Stat să încheie şi să deruleze contracte între ele numai cu aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor.

Domnule Prim-ministru, domnule Viceprim-ministru şi domnule ministru,
Problemele semnalate în această interpelare sunt în domeniile dumneavoastră de competenţă.
Cele două companii sunt de interes strategic pentru securitatea naţională, ca şi activitatea de deszăpezire, ceea ce atrage competenţa Vicepreşedintelui C.S.A.T., a domnului Prim-ministru, care deţine şi pârghiile executive de corectare a situaţiei. Neglijenţa sau abuzul conducătorilor şi persoanelor responsabile din partea Statului din cele două companii sunt în responsabilitatea directă a miniştrilor coordonatori.

Vă solicit, domnilor Prim-ministru, Viceprim-ministru şi ministru, să ne comunicaţi dacă există o diferenţă semnificativă de preţ în defavoarea C.N.A.D.N.R. la preţul sării pentru deszăpezire vrac la poarta unităţii furnizoare (FCA), dacă achiziţia a fost viciată prin Caietul de sarcini şi, dacă da, numele directorilor care au încheiat contractul, numele administratorilor din partea Statului care au avizat sau au aprobat contractul şi preţul, numele reprezentanţilor în AGA din partea Statului care au aprobat contractul, numele demnitarilor care au acordat acest mandat şi modul în care înţelegeţi să soluţionaţi problema.

Dacă există o înţelegere anticoncurenţială de stabilire a preţului pe piaţă trebuie să ne răspundă Consiliul Concurenței.

De asemenea, vă rog să verificaţi dacă există acte prin care s-a dispus SALROM să efectueze demersuri în urma cărora redevenţa minieră ar trebui plătită la un nivel majorat – Curte de Conturi, ANAF, Corpul de Control al Prim-ministrului etc. – şi dacă actuala conducere a companiei a dat curs acestora.

Problemele structurale în modul în care reprezentanţii Statului gestionează activitatea companiilor de stat, sub autoritatea guvernamentală sunt grave. Deoarece soluţiile sunt cele care mă interesează cel mai mult, domnule Prim-ministru și miniștrii de resort, vă stau la dispoziţie, dacă veţi considera oportun, să vă prezint documentele justificative pe larg legate de tema interpelării.

Vă rog să aveţi amabilitatea de a-mi prezenta un răspuns în scris.

Vă asigur, stimaţi domni, de întreaga mea consideraţie.
Paul Maria Andreea

Prim-Vicepreşedinte al PNL
Deputat de Ţara Oaşului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE", este interpelarea pe care deputatul liberal o ve depune în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel