Alexandra Nechita, la Smart FM: "Nu vreau şi nu pot să creez în faţa nimănui, e ca şi cum m-aş dezbraca în faţa lor""

Alexandra Nechita dezvăluie că nu s-a plictisit de supranumele „Micuţa Picasso", că doar aşa a devenit celebra. Atunci când i-a văzut pânzele lui Picasso, pe la opt ani, şi-a întrebat părinţii cu dezinvoltură: "Cine este domnul acesta care pictează la fel ca mine?".

Alexandra Nechita este celebra acum, nu are inca nicio lucrare in Romania, dar pare ca, din aceasta toamna sa "se lege" ceva. Alexandra Nechita a fost în platoul Smart FM, invitată de Rodica Mandache la emisiunea "Chipuri fără masca". A vorbit mult despre arta sa, despre proiectele pe care le are aici, în ţară, dar şi în străinătate, despre cum creează şi lucrează.

"Sper să mă reîntorc în toamna, cu proiecte legate de Festivalul Enescu şi de Zilele Bucureştiului"
Unul dintre proiectele la care lucrează acum este în faza de dezvoltare şi presupune amplasarea a şapte statui în şapte continente. Începutul a fost făcut deja, are deja o statuie amplasată în Singapore. "Îmi plac lucrările cu magnitudine imensă, a fost o pasiune a mea dintotdeauna, mi se pare mai dificil să lucrez pe o foaie de hârtie. Când lucrez pe plan monumental, nu există început şi sfârşit, nu există o margine, este o libertatea absolută. Nu am putut întotdeauna să lucrez pe plan mare, dar când pictez eu pentru mine mă aflu într-o lume imensă, curioasă. E important să duc tradiţia mai departe, eu sunt în continuă căutare a rădăcinilor mele. Sper să mă întorc înapoi în toamna cu nişte proiecte legate de „Festivalul Enescu", de „Zilele Bucureştiului", cred că pot, de muncă nu mi-a fost frică niciodată, dacă am oameni buni alături de mine", a povestit Alexandra Nechita, la Smart FM.

"Nu mai ştiam cine sunt eu ca artista"

Primele sale lucrări, a povestit Alexandra Nechita la "Chipuri fără masca", erau un jurnal pictat al întâmplărilor de peste zi, o vizită la grădina zoologică, o întâmplare de la şcoală sau cine ştie ce alt lucru deloc extraordinar, dar redat cu inocenţa şi sinceritatea unui copil.
„La un moment dat, am simţit că picturile mele îşi pierduseră din forţă, nu mă mai conectam cu publicul, aveam vreo 20 de ani. Eram extrem de obosită, aveam şi facultate şi călătoream mult, nu mai ştiam cine sunt eu ca artista. Mi-am dat seama că ceva lipsea, intrasem într-o rutină şi mi-a fost frică, dar mi-am revenit, am început din nou să am mai multă răbdare cu mine, cu ideile mele, mi-am întors privirea spre mine, am început să-mi ascult intuiţia. Am refuzat proiecte, am început să spun nu, mi-am găsit din nou febra aceea, nebunia care mă ţine în atelier cu nopţile, am redevenit eu".

"Întru într-o transă, mă uit eu la mine din afară"

Actul de creaţie, pentru Alexandra este special, şi intim, are nevoie să fie singură. "Stau zile şi nopţi în atelier şi, când plec, am scos tot ce am putut din mine, e esenţial să fie aşa, pentru că lucrarea să aibă un impact emoţional, să spună ceva. Mă simt de parcă aş fi călcată de tren. ŞI-atunci lucrarea e bună. Întru într-o tranşă, mă uit eu la mine din afară. E o transă completă. E cel mai frumos lucru. Apoi, este un trend acum ca artiştii să picteze live. Nu pot aşa, am nevoie să fiu singură cu lucrarea mea, e o intimitate pe care o creez atunci când pictez. Părinţii mei vin în atelier, mai stau de vorba cu mine, nu vreau şi nu pot să creez în prezenta nimănui, e ca şi cum m-aş dezbraca în faţa lor. Ei se supără, apoi le trece şi mă iubesc la fel", a mai spus Alexandra Nechita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel