Aderarea Ucrainei la UE. Cîtu: România a fost primul stat membru care a ratificat acordul de asociere

Sursa foto: Facebook Florin Cîțu
Sursa foto: Facebook Florin Cîțu

Florin Cîțu a transmis un mesaj, după ce  președintele Volodimir Zelenski a semnat, ieri, o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Am spus, în cadrul Summitului Platforma Crimeea din august 2021, că România este un susţinător ferm al integrităţii teritoriale a Ucrainei şi susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice. România a fost primul stat membru UE care a ratificat acordul de asociere între UE şi Ucraina", a scris Florin Cîțu pe Facebook..

Ieri, președintele Volodimir Zelenski a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt destul de sigur că e real.", a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

La moment au participat președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk și prim-ministrul Denys Shmyhal.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă ca țării să îi fie acordat statutul de membru UE, potrivit unei postări pe Twitter. De altfel, Zelenski a discutat cu președintele Consiliului European despre asistență pentru Ucraina.

"Este un moment crucial pentru a încheia odată pentru totdeauna o discuție ce durează de mult timp și pentru a decide cu privire la aderarea Ucrainei la UE.", a scris liderul de la Kiev pe Twitter. "Am discutat cu președintele Consiliului European (Charles Michel) despre continuarea asistenței efective (pentru Ucraina) și lupta eroică a ucrainenilor pentru un viitor liber.", a adăugat președintele Zelenski.

Parlamentul European se va reuni, astăzi, într-o sesiune plenară dedicată situaţiei din Ucraina

Eurodeputaţii vor dezbate marţi, în sesiune plenară extraordinară, situaţia creată după invadarea Ucrainei de către Rusia şi vor vota o rezoluţie conexă. La dezbatere vor participa preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

Dezbaterea va începe la prânz, iar votul asupra rezoluţiei va avea loc în aceeaşi zi. Conferinţa preşedinţilor (formată din preşedinta PE, Roberta Metsola, şi liderii grupurilor politice din Parlament) a decis la 24 februarie organizarea unei sesiuni plenare extraordinare la Bruxelles pentru a analiza situaţia din Ucraina.

Într-o declaraţie, aceştia au condamnat în termenii cei mai fermi atacul Rusiei asupra Ucrainei şi a numit invazia 'nejustificată' şi 'ilegală', transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel