Sociologul Marius Pieleanu, analiză privind alegerile locale. Cine ia Capitala...

 

Sociologul Marius Pieleanu, fondatorul Avangarde,  a făcut pentru DCNews o evaluare a campaniei electorale pentru alegerile locale 2016, și câteva predicții privind rezultatele pe plan național și în Capitală.

”A fost o campanie electorală anostă, care a favorizat  partidele mari, cu candidați care au o notorietate bună, care sunt cunoscuți în comunitatea căreia îi cer votul. Estimez o participare redusă la vot, peste prezența consemnată la europarlamentare, dar nu cu mult. Formațiunille nou apărute și partidele mai mici nu au șanse în fața aparatului de partid mobilizat de cele două forțe politice importante: PSD și PNL. Situațile în care vor reuși să câștige câte o primărie, ici-colo, vor fi rare și țin de conjunctura locală: candidat carismatic, nemulțumiri legate de performanța celor două mari partide în localitate etc. Nici Nicușor Dan, ultramediatizat, nu trece de Cătălin Predoiu. Ipoteza că ar fi fost la un moment dat pe locul doi o iau ca pe o lozincă de campanie, sau mai degrabă ca pe o dorință a candidatului și susținătorilor săi, exprimată public”, a spus sociologul Marius Pieleanu.

Meciul, între PSD și PNL

”În condițiile unei prezențe mici la vot, devin importante aparatul de partid, mobilizarea acestuia și voturile celor interesați de politică, care s-au decis deja, în funcție de opțiunile politice. PNL și PSD au cele mai mari șanse, iar rezultatele, punctual, depind de mobilizarea activiștilor și de carisma sau performanța electorală a candidatului. Ca urmare, la vârf meciul se joacă între PNL și PSD, cu rezultate în funcție de mobilizarea organizației și prestația candidatului, în fiecare caz în parte”, a precizat Pieleanu.

Cine ia Capitala, câștigă parlamentarele

”De la începutul acestuia an, se poate constata că PSD este pe un trend crescător și a depășit PNL, care se afla în cursul anului 2015 în fața PSD, tractat de rezultatul la prezidențialele din 2014. Ca explicații sunt de luat în calcul o ușoară erodare a președintelui, slaba performanță a tehnocraților, lipsa de lider și de mesaj a PNL. Pe datele din acest moment, cu prezența la vot amintită și cu fragmentarea Dreptei, Gabriela Firea poate câștiga în București. Atenție și la votul politic, pentru Consiliul General. Capitala dă un semnal important în plan național. Pot spune că rezultatul votului politic din București anunță rezultatul de la parlamentare, din toamnă”, a concluzionat directorul Avangarde, Marius Pieleanu.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel