Zona euro revine la creșterea economică pe măsură ce inflația scade

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Economia zonei euro a revenit la creștere după o perioadă lungă de stagnare, deoarece inflația în zona valutară cu 20 de membri continuă să scadă de la vârful de anul trecut.

 

Activitatea a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru, în timp ce rata inflației a scăzut de la 5,5% la 5,3% în iulie, a declarat agenția de statistică a UE, Eurostat, scrie The Guardian.

A existat, de asemenea, o îmbunătățire a datelor anterioare despre produsul intern brut (PIB), dezvăluind faptul că o recesiune anunțată în iunie pe baza estimărilor anterioare a fost de fapt evitată. Comunicarea anterioară spunea că economia s-a contractat în ultimul trimestru al anului 2022 și în primul an al acestui an, dar cifrele revizuite au arătat o stagnare de 0% în ianuarie până în martie, în loc de o contracție.

Piețele financiare au crescut pe fondul cifrelor pozitive, care au arătat că consumatorii și firmele din zona euro au fost mai rezistente în a face față creșterii ratelor dobânzilor decât au estimat mulți factori de decizie politică.

Bursa germană a continuat o serie de câștiguri care au împins valorile la un maxim istoric, în timp ce FTSE MIB din Italia a adăugat 0,5% pentru a atinge noi maxime de 15 ani.

Cu toate acestea, analiștii au avertizat că redresarea mai bună decât se aștepta în blocul monedei unice a însemnat că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea crește în continuare ratele dobânzilor în toamnă.

Claus Vistesen, economistul șef din zona euro la Pantheon Macroeconomics, a declarat: „Nu va fi o veste binevenită la Frankfurt și va ajuta cauza șoimilor. Cuplate cu datele înfricoșătoare ale salariilor din trimestrul al doilea, încă credem că șoimii BCE vor face cu succes o ultimă majorare în septembrie, înainte ca datele să se întoarcă decisiv împotriva lor. Acesta este un apel apropiat.”

BCE a căutat să calmeze creșterea economică și să reducă inflația printr-o serie de creșteri ale ratei dobânzii, pe urmele Rezervei Federale a SUA și a Băncii Angliei.

Săptămâna trecută, guvernatorul BCE, Christine Lagarde, a declarat că sunt posibile noi creșteri după ce a anunțat o creștere suplimentară de 0,25 puncte procentuale, adăugând că banca centrală va fi „dependentă de date”, în timp ce se va gândi la următoarea sa mișcare.

Pushpin Singh, economist senior la compania de consultanță CEBR, a declarat: „O revizuire ascendentă a datelor anterioare înseamnă că zona euro a evitat o recesiune tehnică în ultimul trimestru din 2022 și primul trimestru din 2023”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel