Vine CRIZA ALIMENTARĂ? UE, avertisment. Scenariul cel mai negru, devansat de războiul Ucraina - Rusia

Fotografie creată de Arina Krasnikova, de la Pexels
Fotografie creată de Arina Krasnikova, de la Pexels

UE avertizează asupra unei posibile crize alimentare, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. 

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 17% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase. Potrivit lui Michael Scannell, director general adjunct al diviziei de agricultură a CE, cumpărătorii de grâu ar trebui să se pregătească pentru preţuri mai ridicate.

Blocul comunitar importă cantităţi semnificative de hrană pentru animale şi îngrăşăminte din regiune, în timp ce producătorii de îngrăşăminte din UE sunt dependenţi de importurile de gaze naturale din Rusia.

"Consecinţele agresiunii Rusiei vor avea un impact major asupra sectorului agroalimentar al UE şi va fi dureros", le-a spus Scannell europarlamentarilor, înaintea reuniunii de miercuri a miniştrilor Agriculturii din UE, unde ar urma să se discute despre securitatea alimentară.

Oficialul UE a declarat că în acest moment atenţia este îndreptată spre porturile de la Marea Neagră, de unde pleacă exporturile ucrainene. Acest comerţ a fost îngheţat, existând riscul întreruperii livrărilor în sezonul de vară de recoltare a porumbului.

"Aceste evoluţii sporesc posibilitatea ca această criză să continue pe termen mediu, deoarece va afecta recoltele din 2022", a apreciat Scannell.

UE exportă cantităţi semnificative de carne de porc în Ucraina şi ambele exportă şi importă carne de pasăre. Din Rusia, blocul comunitar importă vinuri, băuturi spirtoase şi dulciuri, scrie Agerpres. 

Criză alimentară profundă, în doar câțiva ani. Mircea Coșea: România ar putea fi într-o situație absolut FANTASTICĂ

Profesorul Mircea Coșea a avertizat din nou că omenirea s-ar putea confrunta peste câțiva ani cu o criză alimentară profundă. România ar putea scăpa de efectele ei, ba mai mult, ar putea fi "într-o situație absolut fantastică" dacă agricultura ar fi dezvoltată și încurajată, explică profesorul Coșea. 

"Viitorul României este legat de agricultură. Cea mai importantă resursă pe care România o are nu este nici inteligența, nici armata, nici biserica, este agricultura pentru că suntem una dintre primele țări din Europa din punct de vedere al potențialului agricol. Vine o criză alimentară destul de importantă în vreo 5 sau 10 ani. Cei care vor produce alimente vor fi într-o situație absolut fantastică. Noi putem să devenim mari exportatori. România poate hrăni 80-85 de milioane de persoane. Problemele care se pun au fost cuprinse într-un program  care se numea Casa Comercială Unirea", a declarat Mircea Coşea.

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel