Urmărește emisiunea live


Cercurile radio din spațiu le dau de gândit oamenilor de știință. Au dimensiuni impresionante

Sursă foto: earthsky.org
Sursă foto: earthsky.org

Un nou tip de obiect spațial îi lasă pe astronomi cu o mulțime de întrebări despre necunoscutul din afara Terrei. 

Există un nou tip de obiect misterios în spațiu și, după ce au surprins cea mai bună imagine de până acum, astronomii sunt cu un pas mai aproape de a înțelege aceste ciudățenii cerești.

Formațiunile sunt cunoscute sub numele de cercuri radio ciudate sau CRC. În timp ce gândul la CRC-uri poate aduce în minte umanoizii ca goblin din cărțile „Stăpânul Inelelor”, aceste obiecte fascinante i-au derutat pe oamenii de știință de când le-au descoperit pentru prima dată în 2020.

Un cerc radio este de 16 ori mai mare decât Calea Lactee

Astronomii au găsit cercuri radio ciudate folosind telescopul australian SKA Pathfinder, operat de agenția științifică națională a Australiei CSIRO sau Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, în urmă cu doi ani.

Aceste inele spațiale sunt atât de masive încât măsoară aproximativ un milion de ani lumină, de 16 ori mai mari decât galaxia noastră Calea Lactee.

Astronomii cred că cercurile au nevoie de 1 miliard de ani pentru a atinge dimensiunea maximă și sunt atât de mari încât obiectele s-au extins dincolo de alte galaxii.

Acum, o nouă imagine capturată de telescopul MeerKAT al Observatorului de Radioastronomie din Africa de Sud oferă mai multe detalii și informații. (MeerKat este prescurtarea pentru Karoo Array Telescope, precedată de cuvântul afrikaans pentru „mai mult.”) Imaginea și descoperirile au fost publicate luni în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Ce ar putea fi cercurile spațiale

Inițial, astronomii au crezut că cercurile ar putea fi unde de șoc galactic sau chiar gâturile găurilor de vierme. Acum, cercetătorii au restrâns ipotezele la o gamă de trei teorii.

Cercurile radio ciudate ar putea fi rămășițele unei explozii uriașe în centrul unei galaxii, spre deosebire de ceea ce se întâmplă atunci când două găuri negre supermasive se îmbină.

În al doilea rând, ar putea fi jeturi puternice care pompează particule de energie din centrul galactic. Sau, a treia posibilitate este că acestea ar putea fi rezultatul unei unde de șoc a exploziei stelare declanșate de nașterea stelelor într-o galaxie.

Doar cinci cercuri radio au fost găsite în spațiu până acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel