Tribunalul Bucureşti ar trebui să dispună dizolvarea PDL astăzi

pdl dizolvare
pdl dizolvare

Tribunalul Bucureşti judecă astăzi cererea depusă de preşedintele Partidului Democrat, Viorel Rînghilescu, prin care se cere dizolvarea PDL. Partidul ar trebui să fie dizolvat pentru că nu a depus documentele care să ateste schimbarea statutului și a conducerii, după Convenția din luna mai, la Tribunalul București. Magistrații TMB au confirmat că PDL nu depusese aceste documente în termenul legal, de 30 de zile.

Parchetul a încercat să tergiverseze acțiunea, dar nu are cum să blocheze radierea, odată ce legea funcționării partidelor politice este foarte simplă și clară, iar articolul 24 din această lege stipulează că în 30 de zile de la schimbarea Statutului trebuie îndeplinite proceduri obligatorii la TMB. Dizolvarea se face automat, odată ce instanța constată neîndeplinirea obligațiilor stipulate în această lege. Parchetul ar fi trebuit să ceară dizolvarea PDL încă din data de 14 iunie 2011.

Ioan Oltean, secretarul general al PDL, trebuia să înregistreze la Tribunal documentele privind schimbarea statutului, dar, din datele obținute de Oana Stancu și Antena 3, această înregistrare nu a fost făcută până joi, 1 septembrie, când a fost depusă o înștiințare, la Biroul Relații cu Publicul, nu la grefier. Dacă instanța va constata că PDL este desființat de jure și de facto, mandatul de deputat obținut în județul Neamț nu poate fi validat. În alegerile parțiale nu aveau drept să participe decât candidați susținuți de partide care funcționau legal în 2008 și continuă să funcționeze astfel și în 2011. Chiar dacă regimul Băsescu-Boc ar beneficia de pierderea tinichelelor legate de PDL (tot dorea să schimbe culoarea și sigla, ba chiar și numele), radierea partidului are implicații mult mai dramatice. PDL pierde funcțiile de conducere în Camere, iar la Neamț se reiau alegerile parțiale.

Preşedintele PDL încearcă însă să explice cum va scăpa partidul de această problemă. "Documentele au fost semnate, înaintate spre Tribunalul Municipiului Bucureşti, termenul de 30 de zile din legea partidelor politice este un termen de recomandare, nu de decădere, pentru că legea partidelor politice atunci când s-a dorit să se menţioneze că un termen este de decădere l-a menţionat (...) şi uitaţi la articolul 53 spune că termenul de şase luni pentru înscriere este un termen de decădere, adică atunci când s-a făcut legea în 2003 era un termen de şase luni pentru înscriere, s-a menţionat expres că e un termen de decădere, deci după şase luni nu se mai depune, restul termenelor nu sunt de decădere, sunt de recomandare şi din acest punct de vedere congresul a fost absolut legal, nu a existat absolut nicio contestare a congresului nostru, partidul desfăşoară activitatea în concordanţă cu principiile Constituţiei şi nu există niciun fel de problemă. Deci din acest punct de vedere unii spun, alţii vorbesc, important e să ştiţi exact ce se întâmplă", a afirmat premierul.

Citeşte şi

Boc recunoaște că PDL a depășit termenul legal. Vezi ce artificiu avocățesc va folosi ca să scape partidul de dizolvare

Vezi cele două documente care îngroapă PDL. Într-un stat de drept

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean recunoaşte că din vina lui PDL ar putea intra în ilegalitate

Dizolvarea PDL: Ce spune Legea partidelor politice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel