"Trădarea" UDMR, culise și impact în finala Ponta-Iohannis

UDMR a anunțat, joi, că nu va face campanie în turul doi nici pentru partenerul de coaliție, Victor Ponta, nici pentru colegul din Partidul Popular European, Klaus Iohannis. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a transmis electoratului maghiar să voteze cum îi dictează conștiința. Pe de altă parte, el a sugerat că decizia taberei Ponta de a se coaliza cu naționalistul Corneliu Vadim Tudor a avut o pondere decisivă pentru concluziile UDMR.

Liderul UDMR Gyorgy Frunda a declarat pentru DC News că ar trebui remarcate nuanțele discursului susținut de Hunor. Potrivit lui Frunda, UDMR a spus că nu-l va susține pe Victor Ponta, dar nu a recomandat electoratului să voteze cu Iohannis. Consilierul premierului crede că voturile maghiarilor se vor distribui în mod egal celor doi candidați. În opinia lui Frunda, tabăra Ponta nu trebuia să semneze un protocol cu Partidul România Mare.

Factorul Vadim

Politologul Andrei Țăranu spune că ecuația electorală în ceea ce privește UDMR s-a complicat odată cu implicarea lui Corneliu Vadim Tudor.

"Era destul de greu pentru UDMR să joace în aceeași tabără alături de Vadim. Era clar că tot electoratul maghiar va vota cu Iohannis pentru simplul motiv că e minoritar. Electoratul lui Vadim ar fi votat oricum cu Ponta și nu cu un minoritar. Nu am înțeles nicio secundă de ce s-au făcut aceste alianțe. Puteau să evite să facă o alianță cu Vadim Tudor pentru că electoratul era captiv", a declarat profesorul pentru DC News.

Surpriza maghiarilor! Cum au votat în turul I la prezidențiale. Culisele strategiei UDMR pentru finala Ponta-Iohannis

Prof. Țăranu punctează că directiva dată de PPE ca toate forțele de centru-dreapta să-l susțină pe Iohannis nu a cântărit în decizia UDMR-ului

"UDMR se află într-o situație complicată, în condițiile în care Tokes l-a susținut pe (Szilágyi) Zsolt și Zsolt pe Iohannis. În PPE sunt o multitudine de curente și UDMR putea să refuze spunând că PPE îl susține în continuare pe Laszlo Tokes", a arătat Țăranu.

Pactul cu Vadim, opțiune pragmatică 

În timp ce politologul Andrei Țăranu etichetează electoratul PRM drept unul "captiv", jurnalistul Val Vîlcu atrage atenția asupra impredictibilității "Tribunului". Totodată, chiar dacă UDMR decidea să-l susțină pe Ponta, asta nu reprezenta o asigurare pentru social-democrați că majoritatea voturilor maghiarilor vor merge către candidatul lor.

Val Vîlcu opinează că Vadim Tudor s-ar fi putut simți jignit dacă echipa lui Ponta refuza semnarea publică a unei înțelegeri, riscând repetarea scenariului din 2004. La alegerile din urmă cu zece ani, PSD spera la voturile lui Vadim, dar nu s-a aliat public cu acesta. În pragul alegerilor, Vadim a scris un articol defăimător în România Mare la adresa premierului Adrian Năstase, pe care îl acuza de pedofilie. În schimb, UDMR i-a declarat public sprijin lui Năstase, dar maghiarii au pus ștampila pe candidatul Dreptei, Traian Băsescu.

Câte voturi au luat Vadim și Hunor în turul I: 

CORNELIU VADIM-TUDOR: 349416 voturi -  3,68%

HUNOR KELEMEN: 329727 voturi - 3,47%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel