SPORURI medici. Sorina Pintea nu renunţă. Soluţii de la manageri

Sorina Pintea, în Tallinn. Discuții la nivel înalt
Sorina Pintea, în Tallinn. Discuții la nivel înalt

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat luni că trebuie să se plece de la premisa încadrării în 30% cuantum de spor la ordonatorul principal de credite.

'Au bani mai puţini decât în februarie 2018 - şi nu vreau să intru într-o polemică, dar putem să facem nişte comparaţii care, din punctul meu de vedere, sunt reale şi realiste - faţă de februarie, în jur de 5.600 de angajaţi din 190.000, dar scăderile de venituri nete sunt între 64 de lei şi 1.850 de lei. Se înregistrează într-adevăr nişte scăderi mai mari, peste 1.000 de lei, la asistenţii de anatomie patologică, dar acolo veniturile lor erau destul de mari şi înainte, deci scăderile sunt de la 7.000-6.000 la 5.000-4.000 şi ceva de lei. (...) Trebuie să pornim de la premisa că trebuie să ne încadrăm în 30% cuantum de spor la ordonator principal de credite. În cuantumul acesta de 30% trebuie să rezolvăm problemele', a spus Pintea luni, într-o intervenţie telefonică la B1 TV, preluată de Agerpres.

Ea a subliniat că în cazul celor din sistemul de sănătate ale căror venituri se reduc, pierderile sunt în comparaţie cu februarie 2018, nu faţă de decembrie 2016.

'Am centralizat situaţia legat de spitalele care aparţin Ministerului Sănătăţii, ordonator principal de credite şi spitalele din subordinea consiliilor locale şi judeţene. De exemplu, marea majoritate a spitalelor din subordinea consiliilor locale nu pierd şi pot să-şi acorde sporuri la nivelul maxim, ceea ce este un paradox până la urmă', a apreciat ministrul Sănătăţii.

Ea a amintit că luni a avut loc o întâlnire la Guvern cu premierul, cu miniştrii Muncii şi Finanţelor

'Am constituit câteva grupuri de lucru formate din manageri ai spitalelor (...) şi încercăm să găsim o soluţie cu încadrarea în aceşti 30%. (...) Bineînţeles că nu e de dorit să se diminueze. Eu, personal, dacă avem aşa, un exerciţiu de memorie, în momentul în care am prezentat creşterile salariale, am spus că este posibil să existe nişte ajustări negative pe anumite zone, pe care ni le-am asumat, adică tăieri, scăderi de venituri (...). La categoriile care nu au stat în grila pe 2022, categoric, micşorarea sporurilor a dus la micşorarea veniturilor, dar până la urmă ce ne interesează? Să păstrăm medicii în ţară. (...) Este de nedorit, e adevărat, să avem scăderi de venituri la aceste categorii - personal auxiliar - dar până la urmă, dacă legea spune că trebuie să ne încadrăm în 30%, trebuie să găsim şi noi soluţii şi asta încercăm, să găsim pentru toate spitalele (...). Sunt mai multe soluţii, de aceea am constituit aceste grupuri de lucru, să vină şi managerii cu soluţii', a spus Pintea. Ea este de părere că lucrurile pot fi gestionate.

[citeste si]

'Cred că putem să gestionăm lucrurile. Până la urmă, fiecare dintre manageri şi eu, ca ministru al Sănătăţii, gestionăm un sistem. Trebuie să găsim soluţiile cele mai bune. Am afirmat în multe rânduri, sistemul e subfinanţat, dar există şi multă risipă', a afirmat Pintea.

Legat de tematica crizei vaccinurilor, ea a ţinut să sublinieze că în prezent acestea există: 'În acest moment avem vaccinuri'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel