Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost chemat, vineri, la DNA în legătură cu retrocedarea unui teren. La ieșirea din sediul DNA, acesta a spus că anchetarea primarilor pentru corupție este o "modă" care o să treacă, însă se poate aștepta la orice.
"Primăria nu s-a constituit parte civilă, încă. Urmărirea penală a început în anul 2007, nu are nici formele de intabulare, de proprietate, nu se face dovada proprietății municipiului. Pe cale de consecință, venim după aceea, eventual, cu un prejudiciu", a declarat Oprescu, după ce a fost audiat în calitate de martor de către procurori.
Întrebat dacă acum este "moda" primarilor puși sub acuzare pentru corupție, Oprescu a spus: "Ca orice modă care vine o să treacă. Totuși, nu suntem un neam de zăpăciți. Suspiciuni poate să lanseze toată lumea. Delațiunea este la modă, deci poți să te aștepți la orice. Important este să fii gata oricând să faci dovada faptelor tale".
Joi, DNA a anunțat că i-a pus sub acuzare pe Andrei George Creci, fost șef serviciu în cadrul Direcției Juridic și membru al Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Municipiului București, și pe Catia Viviana Fălan, actualul șef serviciu la Direcția Juridic din Primăria Capitalei.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2004, Andrei George Creci și-a încălcat atribuțiile de serviciu și obligațiile legale care îi reveneau în virtutea funcției și a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001 prin faptul că a propus în mod nelegal, la data de 19 noiembrie 2004, restituirea în natură a unui teren amplasat în Capitală aparținând domeniului privat al municipiului București, în suprafață de 15.209,87 mp, evaluat la suma de 3.303.301 euro, și măsuri reparatorii pentru restul suprafeței până la 3,5 ha.
Ulterior săvârșirii faptei, Andrei George Creci a acționat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârșite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală și tragerea la răspundere penală și civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Capitalei la solicitarea DNA.
În cuprinsul acestui act, el a consemnat că Primăria Municipiului București nu se constituie parte civilă în dosarul penal și, depășind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalității procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar și a respectării dispozițiilor legale în activitatea desfășurată de comisie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News