Senatorul PNL Ioan Ghişe vrea „Legea jurnalistului“, un fel de CNA pentru presa scrisă

ziare
ziare

Ziariştii ar putea fi obligaţi să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, conform unui proiect privind „Legea jurnalistului“, depus marţi la Senat de senatorul PNL Ioan Ghişe.

Proiectul depus de Ghişe prevede şi sancţiuni pentru „delicte de presă“. Astfel, potrivit Mediafax, propunerea legislativă a lui Ghişe prevede, la articolul 68, că "prin delict de presă se înţelege delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi a cauzat o daună materială sau morală unei persoane".

Prin delict, iniţiatorul proiectului privind Legea jurnalistului se înţelege "orice fapt voluntar (ilicit) şi dăunător al persoanei, îndeplinit prin acţiune sau omisiune, săvârşit cu intenţia de a păgubi altă persoană".  "Cvasi-delict este tot un fapt ilicit şi dăunător, însă comis fără intenţie răutăcioasă", se precizează în textul de lege propus.

Ghişe propune înfiinţarea unui organism, denumit Ombusman-ul Mass-Media, care are rolul principal în supravegherea şi sancţionarea delictelor de presă.  Ombusman-ul ar urma să fie un organism reprezentant al patronatelor mijloacelor de presă (scrisă, audio, tv) care să aibă în componenţă şi câte un reprezentant al societăţii civile şi al cadrelor universitare din domeniul comunicării. Ombusman-ul monitorizează sesizările privind săvârşirea delictelor de presă şi le evaluează în grile care să pună în corelare valoarea despăgubirilor solicitate cu veniturile realizate de producătorul delictului de presă şi cu valoarea pagubei suferite.  De asemenea, Ombusman-ul ar urma să suspende din profesie jurnaliştii, în cazul săvârşirii de către aceştia a unor infracţiuni penale.

PNL se dezice de iniţiativa lui Ghişe

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că "Legea jurnalistului", promovată de Ioan Ghişe, nu are aprobarea BPC şi a grupului parlamentar din Senat, menţionând că liberalii nu vor susţine o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.

CRP: Reglementarea presei trebuie făcută exclusiv din interiorul şi cu acordul profesiei

Preşedintele Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, consideră că oportunitatea instituirii mecanismelor de reglementare a presei în afara autoreglementării trebuie să fie decisă exclusiv în interiorul profesiei, prin consensul şi în termenii stabiliţi de asociaţiile industriei mass-media.

"Oportunitatea instituirii unor mecanisme de reglementare a presei în afara regulilor de autoreglementare trebuie decisă exclusiv în interiorul profesiei, prin consensul şi în termenii stabiliţi de asociaţiile profesionale ale industriei mass-media, în urma consultării cât mai cuprinzătoare a jurnaliştilor şi managerilor de presă. Clubul este ferm în susţinerea acestei poziţii şi o va reitera ori de câte ori este necesar", a spus, pentru Mediafax, Indira Crasnea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel