Un astronaut în vârstă de 55 de ani, Mark Vande Hei, ar putea fi abandonat pe orbită, iar partea rusească a Staţiei Spaţiale Internaţionale ar putea fi lăsată să se prăbuşească, ameninţă Dimitri Rogozin, şeful Agenţiei Spaţiale Ruseşti, Roscosmos.
Totul ar urma să se petreacă din cauza faptului că SUA susţine Ucraina în războiul cu Rusia. Vande Hei ar trebui să revină pe Pământ pe 30 martie, după ce a petrecut 355 de zile în spaţiu.
"Este o ameninţare teribilă. Când am auzit prima dată despre asta, am izbucnit în plâns. Ne facem griji şi ne rugăm foarte mult", a declarat mama lui Vande Hei pentru Daily Mail.
"Vreţi să distrugeţi participarea noastră la ISS? Dacă blocaţi cooperarea cu noi, cine va salva ISS de la intrarea pe orbită necontrolată şi de la căderea pe teritoriul Europei sau SUA? Moartea ISS va fi pe conştiinţa voastră. Populaţiile ţărilor vestice ar trebui să se gândească la preţul sancţiunilor impuse Roscosmos", a transmis Rogozin americanilor.
"Ameninţările acestea sunt ale unui singur om, dar vorbim totuşi de şeful agenţiei spaţiale din Rusia. Ceilalţi oameni de la bordul staţiei spaţiale par cooperativi, iar fiul nostru nu se sperie uşor", a mai spus mama astronautului.
Elon Musk s-a oferit să trimită o rachetă Space X pentru a-l recupera pe Vande Hei dacă ruşii l-ar abandona.
Partea americană a ISS asigură energia şi sistemul de menţinere în viaţă la bordul staţiei, în timp ce Rusia este responsabilă pentru propulsie şi menţinerea staţiei pe orbită, folosindu-se de nava spaţială Progress, andocată permanent la ISS pentru a menţine staţia la altitudinea de aproximativ 400 km.
Săptămâna trecută, şeful Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, Dmitry Rogozin, a anunţat că există o posibilitate a retragerii din parteneriatul ISS ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA.
"Oamenii noştri de la SpaceX se uită la cum putem rezolva situaţia", a declarat Kathy Lueders, cea care conduce programul de zboruri cu personal uman al NASA.
Cu toate astea, ea a adăugat că operaţiunile la bordul staţiei decurg normal şi că "nu sunt semnale că ar exista părţi care nu sunt complet implicate în misiune".
Vinerea trecută, Elon Musk a răspuns printr-un tweet cu logo-ul SpaceX întrebării lui Rogozin legat de cine va salva ISS de pe o orbită necontrolată dacă Rusia se va retrage.
"Ar fi extrem de dificil pentru noi să operăm singuri ISS. Este un parteneriat international, totuşi. Ca echipă, ne uităm mereu la posibilităţi de flexibilizare, dar ar fi o zi tristă pentru operaţiunile internaţionale dacă nu vom putea coopera paşnic în spaţiu", a mai spus Lueders, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News