Scrisoare deschisă către Iohannis și Cioloș după puciul eșuat din Turcia

Numeroase ONG-uri, asociații profesionale sindicate, dar și personalități publice și cetățeni implicați au adresat o scrisoare deschisă Președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului de Externe al României, Lazăr Comănescu, în cadrul căreia le solicită să exprime o poziție fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia, după lovitura de stat eșuată.

Semnatarii scrisorii, 1500 de persoane până în prezent, solicită liderilor diplomației românești (președintele, premierul și ministrul de Externe) să ia poziție față de "evoluțiile alarmante din aceste zile din Turcia", și să acționeze în concordanță cu valorile care stau la baza comunității transatlantice, din care România face parte.

"Domnule Președinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, până în acest moment v-ați exprimat public doar speranța că ordinea publica va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al țării noastre, iar stabilitatea țării e esențială pentru arhitectura de securitate regională și europeană. Nici un oficial roman nu a exprimat însă, până în acest moment, vreo poziție cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului și a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situației din Turcia. Este inacceptabil ca această dimensiune să fie ignorată complet, în condițiile în care există indicii solide cu privire la riscul sporit de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului", se precizează în scrisoare.

Citește și: Băsescu, predicție sumbră pentru Erdogan

Imperativul democratic nu trebuie subordonat imperativului geopolitic – fără o democrație autentică, în care drepturile fundamentale sunt respectate, stabilitatea geopolitică este o himeră, care mai devreme sau mai târziu va fi pusă în pericol de lipsa democrației, se mai afirmă în scrisoare.

În scrisoare se atrage atenția că regimul Erdogan a trecut la represalii și amenințări care încalcă drepturile omului și ridică grave semne de întrebare legate de democrația turcă, în condițiile în care, oricum, și anterior evenimentelor de la sfârșitul săptămânii situația din Turcia era îngrijorătoare.

"Represaliile și arestările masive nu au întârziat să apară. Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) din Turcia a decis, la câteva ore după eșuarea loviturii de stat, demiterea a mii de judecători, aproape 25% din totalul magistraților turci. Au fost emise mandate de arestare pentru zeci de judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay). Mii de arestări în rândul personalului militar au loc în aceste clipe. Rapiditatea cu care au fost operate arestările și numărul masiv al celor vizați sugerează că regimul actual se folosește de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistență și opoziție. Ele nu vin decât să intensifice tendința de deteriorare a situației drepturilor omului în Turcia din ultima perioadă, în care mass media au fost supuse unor presiuni fără precedent din partea Guvernului, dreptul la adunări publice a fost violat, iar cazurile de folosire excesivă a forței de către poliție s-au înmulțit", se subliniază în scrisoarea deschisă care poate fi vizualizată AICI

Citește și: Erdogan: Oamenii sunt de părere că acești teroriști trebuie uciși...

Totodată, se reamintește că epurarea judiciară a precedat lovitura de stat din 15 iulie - peste 45,000 de polițiști și 2,500 de magistrați au fost transferați în 2014 de la posturile lor, o mișcare pe care mulți au considerat-o o încercare de stopare a investigațiilor de corupție și subminare a independenței justiției.

Printre semnatarii scrisorii se numără organizații precum Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația VeDemJust, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Magistraților din România, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Tinerilor, CNS Cartel ALFA, Expert Forum, FNS Alma Mater, Societatea Academică din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, dar și intelectuali publici, parlamentari, oameni de cultură precum Alina Mungiu Pippidi, Zoe Petre, Michael Shafir, Liviu Antonesei, Remus Cernea, Claudiu Crăciun, Victoria Stoiciu, Florin Iaru, Sergiu Mișcoiu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel