Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat, miercuri, că Raportul MCV remarcă "în mod clar" activitatea instituției pe care o conduce ca fiind "una foarte bună".
"Raportul Comisiei Europene în ceea ce privește progresele pe Justiție remarcă în mod clar activitatea Agenției Naționale de Integritate ca fiind una foarte bună. Se atinge în detaliu fiecare punct referitor la activitățile ANI, respectiv dublarea numărului de cazuri în ceea ce privește confiscarea averilor, precum și cazurile de conflict de interese și incompatibilitate, care au atins oameni politici și funcționari publici la cel mai înalt nivel", a declarat Horia Georgescu, potrivit Agerpres.
Șeful ANI a adăugat că proiectul PREVENT, pe care Agenția se pregătește să îl implementeze, referitor la prevenirea incidentelor de integritate, este privit cu optimism și cu un impact pozitiv.
"Din punct de vedere al elementelor negative, sunt menționate lipsa punerii în aplicare a deciziilor irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, chiar și după ce au fost emise decizii ale Curții Constituționale. Sunt identificate cazurile Mircea Diaconu, Akos Mora și Stoica Bucur Ștefan, care au avut deficiențe majore", a mai precizat Horia Georgescu.
În Raportul pe MCV, dat publicității miercuri la Bruxelles, se arată că Agenția Națională de Integritate a continuat să proceseze un număr mare de cazuri de incompatibilitate și conflict de interese, dar implementarea rapoartelor sale, chiar și atunci când au fost confirmate de decizii în instanță, a continuat să fie pusă sub semnul întrebării.
Astfel, ANI a finalizat, în 2014, un număr de 514 rapoarte, iar 638 de cazuri i-au fost notificate ANI.
Anul trecut, ANI a tratat 294 de cazuri de incompatibilitate, 101 de cazuri de conflict de interese administrativ, 60 de cazuri de conflict de interese penal, 30 de cazuri de diferențe semnificative între venituri și averi și 29 de cazuri de suspiciuni solide privind comiterea de fapte penale sau de corupție.
Cazurile respective i-au vizat, printre alții, pe șase magistrați, trei secretari de stat, 14 consilieri județeni, 11 senatori, 28 deputați, 60 de viceprimari, 84 de primari, un președinte de consiliu județean.
Raportul reține că personalul și bugetul ANI au rămas stabile în 2014, după ce în anii precedenți se înregistraseră creșteri în această privință, și că bugetul Agenției pentru 2015 a fost aprobat.
Documentul mai menționează faptul că, în 2014, a rămas neschimbat cadrul juridic principal al ANI, în pofida faptului că unii parlamentari au propus amendamente la regulile de incompatibilitate. Totuși, cadrul juridic general privind integritatea este afectat și de legislația care este centrată pe alte politici publice, adaugă raportul Comisiei Europene.
Raportul critică Parlamentul român pentru că nu a reușit să respecte decizii ale Curții Constituționale și pentru că acționat prea lent în cazul ridicării imunității unor parlamentari în cazuri cu caracter penal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu