Rafila a zis cum se poate creşte numărul de specialiști și centre care fac trombectomie, unde se poate salva viaţa celor cu AVC

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare va fi aprobată de Guvern şi implementată până la jumătatea anului 2024, a transmis, joi, ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila a zis și cum se poate face pentru a creşte numărul de centre în care se face trombectomii.

Ministrul a participat la deschiderea oficială a Forumului Naţional de Neurologie 'Împreună pentru viitorul neurologiei', cu tema Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare (SNBCC).

'Strategia Naţională pentru Bolile Cerebrovasculare, care, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere profesional, este finalizată, mai necesită nişte adaptări pentru că aceste strategii au un anumit format pe care trebuie să îl respectăm atunci când le promovăm ca şi hotărâri ale Guvernului României. Mai este de lucru la partea administrativă şi la modul în care este structurată această strategie. Sunt convins că într-un interval de timp nu foarte lung, până la jumătatea acestui an, vom avea această strategie aprobată de Guvernul României şi implementată', a zis Rafila.

Conform ministrului Rafila, pentru a creşte numărul de centre în care se face trombectomii, care pot salva viaţa celor cu accident vascular cerebral, trebuie să crească şi numărul de specialişti care le fac.

'Ceea ce am reuşit să facem cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Cardiologie şi cu colegii din alte specialităţi este să putem să dezvoltăm această competenţă, acest atestat, care este serios, este de un an de zile, este lung şi care permite medicilor din mai multe specialităţi, nu doar radiologilor intervenţionişti, care sunt liderii - şi trebuie să respectăm acest lucru - acestor proceduri care se aplică cu succes pacienţilor. Trebuie să creştem numărul. O primă estimare este că o să avem 25 de noi specialişti. Discutăm despre nişte centre care trebuie să aibă cel puţin patru sau cinci angajaţi calificaţi să facă trombectomii', a explicat Rafila.

'Acest atestat înseamnă multă muncă, mult efort, în activitatea profesională de zi cu zi. Se lucrează în mai multe ture, se lucrează și în gardă. Oamenii trebuie să se mai și odihnească, să meargă în vacanță câteodată. Și atunci avem o problemă de pregătirea lor, de atragerea lor. Sigur că ne putem gândi la un mecanism financiar de atragere, dar aici mai este o problemă care ține foarte mult de socitetățile profesionale, de Colegiul Medicilor, care m-aș bucura să facă și astfel de activități, să încercăm să avem discuții ce pot motiva profesional medicii, categoric împreună cu universitățile, încă din partea de rezidențiat.', a zis Rafila.

'Sigur că apetența pentru specialitățile grele, care înainte erau foarte mult disputate, chirurgie generală, chirurgie toracică, ortopedie, terapie intensivă etc. erau foarte mult căutate. În momentul de față a scăzut interesul, absolvenții caută alte tipuri de specialități. Și aici cred că avem de lucru toți, ca și oameni care avem, totuși, o responsabilitate în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de sănătate în România, într-un mod care să răspundă așteptărilor, respectiv o repartiție teritorială echilibrată și la un acces mai bun al pacienților la servicii medicale', a mai spus ministrul Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel