Urmărește emisiunea live


Protocol SRI - PÎCCJ. Ţuţuianu: "Aceasta este prima SOLUŢIE"

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat că protocolul SRI - Parchetul General arată, în primul rând, substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare.

Arată, în primul rând, substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare. Protocolul conferă agenţilor SRI atribuţii în ancheta penală, ceea ce nu prevede nici Codul Penal, nici Legea de organizare şi funcţionare a SRI. Protocolul adaugă prevederi la legea existentă ceea ce înseamnă că s-a substituit autorităţii legiuitoare a ţării, respectiv Parlamentului. De asemenea, avem o substituire Parlamentului făcută şi de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a venit prin hotărâri, secrete deocamdată, şi a adăugat la lege, stabilind, de exemplu, zone care prezintă interes pentru securitatea naţională, a precizat Ţuţuianu, luni, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte.

Acesta a adăugat că protocolul prevedea şi o divulgare a informaţiilor din anchete penale, către alte persoane în afară de cele prevăzute de lege.

În al doilea rând, constatăm o divulgare a informaţiilor din anchete penale, către alte persoane în afară de cele prevăzute de lege. În protocol, de exemplu, se menţionează că, în termen de 60 de zile, Parchetul General va informa SRI despre modul în care a valorificat informaţiile primite de la serviciu, ceea ce este absolut nelegal. De asemenea, Parchetul trebuie să pună la dispoziţia Serviciului informaţii din dosarele penale care prezintă interes operativ - e articolul 7, alineatul 1, din protocol, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Senatorul social democrat a remarcat şi implicarea agenţilor SRI în anchetele penale, dar şi colaborarea magistraţilor cu servicii de informaţii.

În al treilea rând, implicarea lucrătorilor SRI în ancheta penală şi chiar deturnarea anchetei. Sunt, deja, publice cazuri cum este cel al lui Paltin Sturdza, când este fără putinţă de tăgadă că ofiţeri din SRI au efectuat transcriptul înregistrărilor, ceea ce legea interzice, şi au şi denaturat conţinutul acestor înregistrări. Un al patrulea lucru care trebuie spus: colaborarea magistraţilor cu serviciile de informaţii este ilegală. Art. 3, lit. g din protocol confirmă existenţa echipelor mixte dintre procurori şi ofiţeri. De altfel, existenţa acestor echipe a fost confirmată şi de declaraţii publice făcute de oficiali ai celor două instituţii. Constatăm că ancheta penală s-a desfăşurat dincolo de normele Codului de procedură penală, în sensul în care nu doar procurorul şi poliţistul judiciar, ci şi ofiţerii de informaţii au intrat în ancheta penală, a mai afirmat Ţuţuianu.

În context, senatorul PSD a afirmat că prima soluţie ar fi finalizarea procesului de adoptare a Legilor Justiţiei.

Prima soluţie cred că este aceea de finalizare a procesului de adoptare a Legilor Justiţiei (...). Cred că procesul acesta trebuie dus până la capăt în aşa fel încât, prin reglementare legală, să conturăm mai bine atribuţiile, obligaţiile, răspunderile magistraţilor pentru desfăşurarea corectă a unui proces judiciar. De asemenea, prin modul cum am reglementat lucrurile, CSM trebuie să devină cu adevărat ceea ce prevede Constituţia: garantul independenţei justiţiei, a susţinut Ţuţuianu.

[citeste si]

Acesta a mai arătat, printre soluţii, punerea în dezbaterea Parlamentului a pachetul de legi privind securitatea naţională. Şi un al doilea lucru care trebuie făcut: redactarea şi punerea în dezbaterea Parlamentului a pachetului de legi privind securitatea naţională. Este aproape unanim acceptat că e nevoie de un nou pachet de legi privind securitatea naţională, care înseamnă cel puţin 15-16 acte normative. Mă refer aici la Legea securităţii naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, a SIE, a SPP, Legea privind combaterea terorismului, Legea privind securitatea cibernetică şi aşa mai departe, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel