Premieră: Prima transfuzie reușită de sânge produs în laborator

RedBloodCell_Rogeriopfm
RedBloodCell_Rogeriopfm

Sângele artificial ar putea deveni o realitate banală mulţumită primei transfuzii reuşite de sânge produs în laborator, notează popsci.com. Luc Douay de la Universitatea Pierre and Marie Curie, Paris, a extras celule stem hematopoietice din maduva osoasă a unui voluntar şi le-a stimulat creşterea şi transformarea în celule roşii cu ajutorul unui cocktail de substante de creştere. Echipa lui Douay a monitorizat aceste culturi şi a injectat 10 milioane dintre ele (aproximativ 2 mg de sânge) înapoi în corpul donatorului.

Autor: Andreea Bădoiu

După 4 zile, 94 până la 100% dintre celulele sanguine au rămas în circulaţie în interiorul organismului. După 26 de zile, 41 până la 63 de procente încă funcţionau. Aceste cifre reprezintă rata normală de supravieţuire a celulelor sanguine naturale. Sângele artificial funcţiona exact ca şi cel normal, distribuind oxigen în organism. „Experimentul ne-a arătat că celulele produse în laborator nu aveau 2 capete şi 3 coarne, ci au supravieţuit normal în organism”, a spus Anna Rita Migliaccio de la Mount Sinai Medical Center din New York

Acest lucru este o veste extraordinară pentru lumea medicală internaţională. „Rezultatele au arătat semne promiţătoare că o rezervă nelimitată de sânge este posibilă”, a spus Luc Douay. Lumea are o nevoie stringentă de rezerve de sânge, chiar dacă numărul donatorilor a crescut în ţările dezvoltate. Nevoia de sânge este şi mai mare în părţi ale lumii în care există o rată mare a infectării cu HIV, această boală având şi mai puţine rezerve viabile de sânge de la donatori.

Alte încercări de a sintetiza sângele s-au concentrat mai mult pe crearea unui substitut pentru sângele artificial decât pe dezvoltarea celulelor naturale prin mijloace artificiale. Spre exemplu, Chris Cooper de la Universitatea Essex in Colchester, Marea Britanie, lucrează la un substitut sanguin pe bază de hemoglobină, substitut care este mai puţin toxic decât cel bazat pe proteine. Sângele surogat reprezintă o soluţie pentru transfuziile efectuate în urma dezastrelor naturale şi pentru cele efectuate în zone izolate. Substitutele nu necesită depozitarea la frigider, spre deosebire de sângele dezvoltat din celule stem proaspăt recoltate.

Metoda cu celule stem are avantajele ei, totuşi. „Avantajul sistemului cu celulelor stem este acela că produsul obţinut va fi mult mai apropiat de cel al unei transfuzii sanguine, neexistând unele îngrijorări în ceea ce priveşte siguranţa, îngrijorari ce înconjoară încă produsele artificiale actuale”, a declarat Cooper.

În timp ce rezulatele obţinute de Douay (publicate în jurnalul medical „Blood”) sunt un mare pas înainte, producerea în masă a sângelui artificial este încă departe. Un pacient care are nevoie de o transfuzie sanguină necesită de 200 de ori mai mult sânge decât cele 2 miligrame injectate donatorului experimentului. Robert Lanza,  unul dintre primii oameni care au dezvoltat pe scară largă celule roşii în laborator, sugerează că folosirea celulelor stem embrionare ar genera o cantitate de sânge de 10 ori mai mare decât cea obţinută de Luc Douay.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel