USL nu riscă să se rupă, mai ales de la propunerile pe care premierul le va face pentru șefia Parchetului General și DNA, chiar dacă Vasile Blaga "se tot încălzește pe margine" pentru a deveni liberal, a declarat, luni seară, la România TV, Victor Ponta. În schimb, prim-ministrul a susținut că nu va vorbi despre niciun nume, până când nu va ști în baza cărei proceduri va putea face nominalizările pentru cele două funcții de procurori-șefi.
Premierul Victor Ponta a susținut, în cadrul unei intervenții telefonice, că numele viitorului şef al DNA urmează a fi discutat marţi împreună cu CSM şi, ulterior, cu Traian Băsescu, precizând însă că expiră și mandatul de la DIICOt și mai sunt și alte funcții în Parchet unde trebuie făcute propuneri.
"Vreau să am o discuţie cu nişte instituţii care trebuie să colaboreze. Nici cei de la CSM nu pot să susțină pe cineva în funcție fără propunerea mea, nici eu nu pot să ocolesc CSM, nici nu pot fi numiță fără semnătura preşedintelui. Suntem obligaţi unii către ceilalţi, suntem obligaţi că încercăm să colaborăm", a afirmat premierul Ponta.
Întrebat dacă după această întâlnire de la CSM, se va întâlni cu președintele Traian Băsescu, prim-ministrul a răspuns: "În funcţie de ceea ce discut cu secţia de procurori, voi avea și o discuţie cu preşedintele".
Totodată, chestionat și în legătură cu informațiile pe surse privind numirea lui Laura Codruța Kovesi și a lui Tiberiu Nițu pentru cele două funcții de la DNA și PG, premierul Ponta a afirmat: "Nu am stabilit numele. Singurul nume pe care l-am confirmat era faptul că nu aş fi fost de acord să-l propun pe domnul Morar în funcţia de procuror-general. Acum, prin propunerea făcută de preşedinte ca Morar să meargă la CCR, nu mai reprezintă o ipoteză".
Întrucât în această seară au apărut în presă speculații privind o eventuală nominalizare a președintei CSM, Oana Schmidt Hăineală, pentru DNA, premierul Ponta a răspuns unei întrebări privind acest subiect: "Nu am vorbit și nu o să vorbesc de nume până când nu știu că avem o procedură pe baza căreia să pot să îi numesc pe oameni. Să propun doi oameni despre care ştiu că mai departe vor fi respinşi, e un lucru pe care nu pot să-l cer nimănui. Nimeni nu vrea să se mai pună în această situație cel puțin neplăcută sau chiar ridicolă, de a fi propuși știind dinainte că vor fi respinși. Nu voi face propunerile decât dacă am certitudinea de la CSM şi preşedinte că propunerile pe care le fac sunt acceptabile", a adăugat Ponta, care susține că intenția PSD este ca alianța cu PNL să dureze până în 2016.
PSD nu va solicita niciodată ruperea USL
"Nu s-a pus nicio secundă problema și nu se va pune în niciun fel problema ca de la propunerile mele pentru șefia PG și DNA să se pună sub semnul întrebării USL. Îmi pare bine pentru cei care ne-au votat și pentru membrii USL, îmi pare rău pentru dl. Blaga care tot se încălzește pe margine și vrea să se facă liberal", a afirmat prim-ministrul.
Mai mult, premierul Ponta a declarat că "PSD nu a solicitat şi nu va solicita niciodată ruperea USL. Noi vrem să ducem până la capăt alianţa, să sprijinim candidatul comun la președinție, să ducem guvernarea cu bine până în 2016, de la PSD nu e nicio problemă. Astăzi mi s-a părut foarte clar că nimeni din PNL nu a pus sub discuţie ruperea USL, dimpotrivă. Au fost şi alte subiecte dificile, dar sunt convins şi de PSD şi de PNL că nimeni nu va pone problema ruperii USL înainte de alegerile din 2016", a declarat Victor Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News