Polonia va rupe acordul cu Rusia privind gazoductul Yamal-Europa.
Polonia a decis să rezilieze acordul cu Rusia privind gazoductul Yamal-Europa în legătură cu invazia Federației Ruse în Ucraina, a declarat luni Anna Moskwa, ministrul polonez al Climei și Mediului, scrie Interfax.
Acțiunile Federației Ruse în Ucraina au confirmat „fidelitatea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc”. „Întotdeauna am știut că Gazprom este un partener de încredere”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.
Polska wypowiada międzyrządowe porozumienie gazowe z 1993 r. ws. Jamału. Agresja Rosji na Ukrainę potwierdziła trafność determinacji polskiego rządu w kierunku całkowitego uniezależnienia się od rosyjskiego gazu. Zawsze wiedzieliśmy, że Gazprom nie jest wiarygodnym partnerem.
— Anna Moskwa (@moskwa_anna) May 23, 2022
La începutul lunii mai, Federația Rusă a impus sancțiuni de blocare companiei poloneze EuRoPol GAZ S.A., care este proprietarul tronsonului polonez al gazoductului Yamal-Europa. În raport cu aceste persoane, care au căzut sub sancțiuni, orice tranzacție este interzisă. Aceasta include o interdicție separată a intrării în porturile Federației Ruse, a plăților și a tranzacțiilor cu valori mobiliare.
În aprilie, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplatei combustibilului în ruble, scrie presa rusă. Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noile detalii, despre care au fost informate contrapărțile, după un decret semnat de Vladimir Putin în acest sens.
VEZI ȘI: Gazprom nu va mai livra gaz spre Europa prin conducta Yamal din Polonia
Gazoductul Yamal-Europa, lung de peste 2.000 km de la Torzhok la Frankfurt-on-Oder, a atins capacitatea de proiectare de 33 de miliarde de metri cubi. m pe an - în 2006. Secțiunea poloneză are 683 km din partea liniară și cinci stații de compresoare.
Lituania anunță că a renunțat definitiv la importul de gaze, petrol şi electricitate din Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina, astfel anunțând că nu va mai finanța “maşina de război a Rusiei”. Ministrul lituanian al Energiei a mai declarat că speră ca nevoia de electricitate să fie acoperită prin producţia locală de energie verde. Președintele Lituaniei anunțase deja aceasta intenție încă din luna martie a acestui an. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News