Pesta porcină africană în România. Lichidare focar. Risc la nivelul judeţului

Singurul focar de pestă porcină africană din România, aflat în judeţul Satu Mare, ar putea fi închis până la finalul lunii.

Singurul focar de pestă porcină africană din România, de pe raza comunei sătmărene Micula, va fi oficial stins până la finalul lunii martie, a declarat vineri, în şedinţa Colegiului Prefectural, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa.

'În 31 martie expiră restricţiile impuse de Comisia Europeană. Suntem în perioada de recoltare de probe de sânge în zona de protecţie şi supraveghere, verificăm în zona de protecţie absolut toate animalele, toţi porcii. În zona de supraveghere avem un procent pentru a fi reprezentativ. Dacă totul va fi ok, noi, deja săptămâna viitoare, am finalizat obţinerea rezultatului şi intenţionăm să stingem focarul. Sigur că restricţiile vor merge până în 31 martie în ideea în care nu vom mai avea altă problemă sau suspiciune', a declarat Dumuţa.

El a explicat că judeţul rămâne în continuare cu risc ridicat, având în vedere focarele din Ucraina, existând pericolul ca virusul să fie purtat de porcii mistreţi.

'Rămâne foarte mare riscul la nivelul judeţului, având în vedere vecinătăţile. Noi luptăm şi, prin tot ce înseamnă structurile noastre, încercăm să depistăm la timp. Am încercat inclusiv prin fluturaşi în şcoli, prin intermediul copiilor, să sensibilizăm, prin lăcaşele de cult, orice informaţie privind un porc bolnav trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la medicul veterinar, asistentul, Primăria. (...) Avem peste 1.000 de probe examinate la mistreţ de la începerea sezonului, din septembrie. Au fost impresionaţi membrii Comisiei veterinare Europeană, care au venit în 29 ianuarie anul acesta. Avantajul foarte mare e că beneficiem de laborator dotat, cu specialişti şi obţinem în timp rezultatele. E foarte greu de anticipat evoluţia şi răspândirea virusului. Este o provocare a serviciilor veterinare europene. Se lucrează foarte intens la fabricarea unui vaccin, aşteptăm rezultate', a mai spus Dumuţa.

[citeste si]

Cazul de pestă porcină africană a fost confirmat în Micula la începutul acestui an, fiind ucişi şi incineraţi 13 porci. S-a efectuat dezinfecţia gospodăriei respective, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. De asemenea, au fost interzise târgurile pentru porci.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Specialiştii veterinari precizează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel