Orgasmul feminin rămâne un mister al evoluţiei. Vezi aici de ce

orgasmul feminin
orgasmul feminin

După ce a constituit subiect de dispută între biologi timp de câteva decenii, orgasmul feminin continuă să le dea bătăi de cap, iar discuţiile se înteţesc.

"Baza evoluţionistă a orgasmului feminin a constituit un subiect pentru dezbateri furioase, care în ultimul timp s-au înteţit", spun Brendan Zietsch, de la University of Queensland şi Pekka Santtila, de la Abo Akedemi University. Iar rezultatele noii lor cercetări pun în discuţie teoriile de până acum, informează Realitatea.

Orgasmul masculin, atât în teorie, cât şi în practică, este un lucru simplu de explicat: îi determină pe bărbaţi să facă sex cât mai des pentru a lăsa moştenitori şi, deci, a continua linia genetică.

Orgasmul feminin, în schimb, e "o bestie complicată". Spre deosebire de cel masculin, care se regăseşte pe toată linia primatelor, cel feminin a sărit câteva specii. E cazul femelelor gibon, de exemplu. În ceea ce priveşte oamenii, bărbaţii ajung mult mai sigur la orgasm decât femeile, în contextul în care una din zece reprezentante ale sexului frumos nu ajunge la el niciodată. Acest dezechilibru contrazice teoria potrivit căreia orgasmul feminin întăreşte legătura dintre parteneri, ceea ce îmbunătăţeşte atenţia şi creşterea copiilor.

Dacă orgasmul feminin ar fi o condiţie importantă a evoluţiei, ar trebui să fie uşor de ajuns la el, scrie Wired. Apoi, ceea ce este la fel de uimitor e faptul că multe femei ating mult mai uşor orgasmul clitorisian decât cel prin penetraţie. Dacă orgasmul ar încuraja sexul, ar trebui ca proporţia să fie invers între cele două tipuri.

Toate aceste întrebări au dus la o explicaţie alternativă, popularizată de Elisabeth Lloyd în 2005, în cartea sa The Case of the Female Orgasm. Ea spune că nu există nici un scop de adaptare în orgasmul feminin. Făcând o comparaţie, orgasmul feminin ar putea fi ce sunt sfârcurile pentru bărbaţi: un accident.

Deşi ideea este plauzibilă, ea nu a fost până acum cercetată riguros. Aşa că Zietsch şi Santtila au încercat un test. Au întrebat 1.800 de perechi de gemeni de sex opus şi 2.200 de perechi de gemeni de acelaşi sex despre cât de des şi uşor ajung la orgasm.

Dacă gemenii de acelaşi sex împărtăşeau şi aceleaşi caracteristici sexuale, această relaţie dispare la gemenii de sex opus, chiar dacă împărtăşesc acelaşi material genetic. “Astfel, nu se susţine ipoteza potrivit căreia orgasmul feminin s-a menţinut ca bioprodus al orgasmului masculin” wrote Zietsch and Santtila. E posibil, însă, ca orgasmul feminin să fi fost important pentru evoluţia strămoşilor şi să fi devenit irelevant între timp. "Baza evoluţionistă a orgasmului feminin este la fel de importantă pe cât e de necunoscută", conchid Zietsch şi Santtila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel