Ne îngrăşăm de la tiroidă? Ce spun medicii

Fotografie creată de Ketut Subiyanto, de la Pexels
Fotografie creată de Ketut Subiyanto, de la Pexels

În multe cazuri, kilogramele în plus sunt puse pe seamă unor probleme cu glanda tiroidă. Iată, însă, ce spun medicii despre acest lucru.

"Există mai multe semne clinice care ne indică o problemă a tiroidei, fie că vorbim despre o hipofunţie sau o hipertiroidie.

Atunci când ne gândim că tiroida funcţioneaze lent, putem avea semne asociate de tipul constipaţiei, piele uscată sau unghii friabile. Toate metabolismele sunt încetinite.

Atunci când ne gândim la o patologie hipertiroidie, ne gândim la toate metabolismele care sunt accelerate. Aici avem tranzit intestinal accelerat sau o protruzie a globilor oculari.

De asemenea, ne gândim şi la patologie nodulară, fie că simţim sau este vizibil un nodul la nivelul tiroidei", a spus medicul Iulia Burcea, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

CITEŞTE ŞI Vitamine pentru tremuratul mâinilor. Cu ce să te alimentezi pentru a scăpa de acest disconfort

Cum aflăm dacă avem probleme cu tiroida. Analizele pe care trebuie să le facem

"În hipotiroidie, pacienţii sunt mai somnolenţi, iar în hipertiroidie apare insomnia şi irascibilitatea. 

Unele patologii se pot vindeca. De exemplu, în boala Basedow, aceasta se tratează cu antitiroidiene de sinteză timp de 24 de luni. Dacă nu se vindecă, apelăm la un tratament radical, precum terapie cu iod sau tratament chirurgical. 1 din 2 pacienţi cu boală Basedow se vindecă. 

La femeile gravide analizele se pot repeta lunar, iar la pacienţii cu boală Basedow din trei în trei luni. 

Depinde de patologie şi de cât de controlată este patologia respectivă pe tratament. 

Vorbim de nişte analize de sânge. TSH, FT4. Dacă ne gândim la autoimunitate, anticorpi anti-teroperoxidaza, antiteroglobulină şi anticorpi antireceptori pentru TSH, pentru boala Basedow.

O tiroidă bolnavă nu aduce exces ponderal. Putem câştiga câteva kilograme în cazul unui hipotiroidism pe baza acumulării de lichide la nivelul ţesuturilor, însă nu foarte mult. Nu putem pune un exces ponderal pe seama hipotiroidiei", a mai spus medicul. 

CITEŞTE ŞI Cum să lupți împotriva obezității. Experții împărtășesc 5 schimbări ale stilului de viață pe care trebuie să le adopți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel