Lovitură pe piața energiei. Noii băieți deștepți, învinși în instanță

Hidroelectrica a anunțat că Judecătoria Sectorului 1 i-a admis contestația împotriva procesului verbal de contravenție încheiat de ANRE, prin care se reține în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operațiuni de export energie pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014-februarie 2015. 

Cu alte cuvinte, Hidroelectrica a vândut energie pe o platformă centralizată, transparentă și competitivă din Ungaria, administrată de liderul mondial în brokerajul de produse energetice Tradition Financial Services Ltd, deși avea obligația să vândă toată cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România. În opinia Euro Insol, interpretarea dată de ANRE încalcă principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul UE, consacrat de articolul 35 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, încalcă directiva 2009/72/CE privind piața internă de energie la nivelul Uniunii, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 și încalcă OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimina restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre. Totodata, se încalcă și Licența de Furnizare nr.932 dată Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Hidroelectrica a sesizat instanța de judecată, care, în urma administrării probatoriului, i-a dat câștig de cauză.

Iată mesajul transmis de av.dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol: 

"Hotararea instantei de judacata are o valoare istorica. La momentul ramanerii definitive a sentintei, oricare producator, fie ca se cheama Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor membre ale Uniunii. In 2012 am decuplat baietii destepti de la energia ieftina produsa de Hidroelectrica. Dupa un tun de 1 miliard de euro dat companiei, baietii destepti s-au reinventat cu ajutorul unor functionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictiva si antieuropeana a legislatiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie. Anul trecut, Romania a inregistrat un record al exportului de energie - 8,7 milioane MWh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendata de ANRE si avertizata cu retragerea licentei de furnizare. Prin aceasta interdictie, companiile statului au fost vaduvite in ultimii doi ani de cateva zeci de milioane de euro care au intrat in buzunarele acelorasi baieti destepti prin ale caror firme se deruleaza tot exportul de energie al Romaniei. Oare functionarii de azi care favorizeaza, chiar si involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiasi care, in mod voluntar, in perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat si nu au luat masuri pentru aplicarea Ordinelor Presedintelui ANRE 408/2006 si 445/2009 care obligau toti producatorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, sa oferteze intrega cantitate de energie pe OPCOM? Noi stim ca Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vandut un megawatt pe bursa pentru ca toata productia era contractata de baietii destepti la niste preturi care nu acopereau nici costurile de productie.

[citeste si]

Poti pune orice tehnocrat la conducerea ANRE, la conducerea Ministerului Energiei sau a oricarui minister, ca nu va face nimic, cata vreme va lucra cu aceiasi functionari blazati, incompetenti si corupti, uitati prin institutiiile statului de toate guvernele posdecembriste. Constat ca stabilitatea in functie a functionarului public bate imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului. Daca ne dorim un stat modern, eficient si european trebuie sa reformam din temelii administratia publica din Romania.Trebuie evaluat tot corpul functionarilor publici pe criterii de integritate, competenta  si performanta. Si platiti pe masura".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel