Klaus Iohannis, întâlnire cu președintelui Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, la Cotroceni

Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei
Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi vineri, 6 mai 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră.

Vizita Președintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susținut româno-lituanian și în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situația de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina.

Cei doi șefi de stat vor aborda modalitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potențialului existent în domeniul digital și pe consolidarea securității energetice.

De asemenea, cei doi Președinți vor discuta despre măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei și refugiaților ucraineni, consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și coordonarea pozițiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid.

Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum și cea din formatele regionale București 9 și Inițiativa celor Trei Mări se vor afla, totodată, pe agenda de discuții.

Președinții României și Lituaniei vor aborda și aspecte legate de sprijinul activ și cuprinzător de care are nevoie, în contextul actual, Republica Moldova.

Lituania, pe drumul independenței energetice față de Rusia

Unul dintre cele mai importante proiecte strategice ale ultimului deceniu în Lituania - gazoductul lituanian și polonez GIPL a fost deschis oficial, a anunțat președintele Lituaniei în urmă cu câteva ore.

"Aceasta este o zi cu adevărat specială pentru Lituania și Polonia, precum și pentru Letonia, Estonia și Finlanda. Astăzi ne consolidăm independența energetică și ne consolidăm rezistența la presiunea politică și șantajul energetic din est.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arătat încă o dată că țara nu este și nu a fost niciodată un partener de nădejde. De aceea Lituania, împreună cu Polonia și alte țări baltice, spun cu încredere:

-NU - gazului rusesc,

- NU - petrolului rusesc,

- NU - finanțării agresorului!

Astăzi avem deja racorduri la gaze, terminale de gaze naturale lichefiate și racorduri la electricitate în regiune. Pentru a fi siguri și asigurați, trebuie să implementăm un proiect fundamental pentru independența sectorului energiei electrice - sincronizarea statelor baltice cu Europa continentală", a scris președintele Lituaniei, joi, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel