Judecătoarea din cazul „2 Mai” lovește din nou: FACIAS inițiază o petiție pentru demiterea acesteia

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat modificarea legislației Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a corecta anomalia legislativă care o ține în funcție și astăzi pe deja celebra judecătoare de la Mangalia, Ancuța Popoviciu, cea care judecă tragedia din localitatea 2 Mai. În plus, FACIAS a inițiat și o petiție online pentru demiterea acesteia, după seria nouă de gafe a judecătoarei.

Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerea de suspendare din funcție a judecătoarei Ancuța Popoviciu, cea care a arătat o necunoaștere totală a cazului pe care îl judecă - accidentul de la 2 Mai în care doi tineri și-au pierdut viața. Decizia CSM ridică multe semne de întrebare, în condițiile în care ea nu a putut fi contestată. De ce? Pentru că legislația permite doar părții implicate să conteste decizia CSM, adică judecătoarei, în acest caz. Pentru a corecta această anomalie legislativă, FACIAS a solicitat modificarea de urgență a prevederilor art. 52 alin. 2 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Pe lângă asta, FACIAS a inițiat și o petiție online prin care solicită suspendarea judecătoarei, dar și pentru schimbarea legislației CSM. Petiția poate fi accesată aici.
 
Întrebări fără sens puse de judecătoare
 
La ultimul termen din dosar, judecătoarea Ancuța Popoviciu a stârnit din nou revolta publică cu întrebări irelevante adresate familiei tinerilor morți în accident. De exemplu, pe mama tânărului ucis de șoferul drogat, Vlad Pascu, a întrebat-o dacă s-a speriat atunci când a aflat de moartea fiului ei, ce relații existau între părinți și fata ucisă sau cât a costat înmormântarea. Audiența prezentă în sala de judecată s-a arătat revoltată de întrebările fără sens și acuză lipsa acută de înțelegere a relatărilor din partea familiei și a celorlalți tineri implicați în accident și a cazului în sine. Vă reamintim că, la primul termen, judecătoarea a întrebat dacă tânărul ucis este prezent în sală. 
 
Egalitate în fața justiție
 
Asta solicită FACIAS prin modificarea Art. 52 din Legea 305/2022. Concret, fundația propune modificarea textului de lege amintit după cum urmează:
 
Art. 52 alin. (2) „Hotărârea prin care se dispune suspendarea din funcție în condițiile alin. (1) poate fi atacată cu contestație în termen de 5 zile de la comunicare de către judecătorul sau procurorul suspendat din funcție, și după caz, în situația în care cererea de suspendare este respinsă, de către titularii acțiunii disciplinare sau persoanele vătămate prin abaterea disciplinară. Competența soluționării contestației aparține Completului de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, din care nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului Superior al Magistraturii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel