Ambasadorul Ion Jinga a fost primit, joi, de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, pentru a-şi prezenta scrisorile de acreditare în funcţia de ambasador extraordinar al României la ONU.
Jinga a prezentat scrisorile de acreditare, arătând că "este o onoare şi un privilegiu să-şi reprezinte ţara pe lângă singura organizaţie internaţională globală", potrivit unui comunicat de presă emis de Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite.
Ban Ki-moon i-a urat bun venit lui Jinga şi a apreciat că provocările cu care se confruntă în prezent comunitatea internaţională necesită un efort sporit al diplomaţiei internaţionale, în centrul căreia se află ONU.
Sosirea la post a noului ambasador al României "are loc în cel mai bun moment posibil", odată cu adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru perioada 2015-2030 şi într-un an aniversar simbolic – 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei, potrivit aceleiaşi surse.
Într-o notă personală, secretarul general al ONU a remarcat experienţa diplomatică şi formaţia profesională anterioară a ambasadorului român, apreciind că "ambasadorii cu pregătire ştiinţifică înţeleg foarte bine sistemul ONU".
Ion Jinga a subliniat că România are o tradiţie remarcabilă în domeniul diplomaţiei, cu standarde profesionale înalte, stabilite de Nicolae Titulescu, care a ocupat de două ori postul de preşedinte al Ligii Naţiunilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 7 mai, decretul privind rechemarea lui Ion Jinga din postul de ambasador în Marea Britanie, după ce, pe 30 aprilie, a aprobat propunerea de numire a sa în funcţia de Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU la New York.
Născut în 1961, Ion Jinga a fost numit ambasador în Marea Britanie în 2008.
Între 2003 - 2008 a fost ambasadorul al României în Belgia, după ce în 2002 - 2003 a activat în Centrala MAE, ca director general pentru Uniunea Europeană.
În anii 2000 şi 2001 a fost şef-adjunct de Misiune, apoi Însărcinat cu afaceri la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană.
A intrat în diplomaţie în 1992, după ce a fost şef Birou relaţii externe la Prefectura Argeş (1991 - 1992), inginer fizician la Institutul de Reactori Nucleari Energetici din Piteşti (1986-1991) şi profesor în Bucureşti.
A absolvit în 1986 Facultatea de Fizică, Universitatea Bucureşti şi în 1992 Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi este doctor în drept al Facultăţii de Drept a Academiei "Al.I.Cuza".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu