Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în mesajul transmis joi participanților la forumul ”Trade Winds”, că este timpul ca România să devină o țară cu o economie consolidată.
”Avem forţa şi a venit timpul ca România să treacă dincolo de standardele minime ale unei economii de piaţă funcţionale. Este momentul să devină o economie de piaţă consolidată. România trebuie să devină o ţară unde succesul este rezultatul corectitudinii şi performanţelor, nu al favorurilor şi al conexiunilor politice”, a transmis președintele, în mesajul prezentat, la deschiderea forumului, de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.
Pentru a obţine rezultatele vizate, a adăugat Iohannis, România trebuie ”să asigure stabilitate şi predictibilitate a politicilor economice, să aibă o administraţie publică mai de calitate şi mai transparentă şi să investească intens în infrastructura transporturilor”.
”Prosperitatea este strâns legată de aceste valori fundamentale iar libertatea economică este cea mai bună soluţie pentru o lume liberă”, a punctat preşedintele.
Iohannis a amintit că anul trecut economia României a avut cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană iar previziunile "sunt favorabile".
[citeste si]
Şeful statului a evidenţiat câteva sectoare deschise investitorilor. "Sectorul energiei are un potenţial foarte mare, care deja a atras unele dintre cele mai importante companii americane din domeniu. Trebuie să exploatăm acest potenţial în cel mai eficient mod, astfel încât să consolidăm contribuţia României la securitatea energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est", a spus Klaus Iohannis.
El a adăugat că alte sectoare de interes sunt agricultura şi industria alimentară şi a menţionat sectorul IT ca exemplu al "capitalului uman" din ţară.
"Peste 120.000 de specialişti tineri şi creativi oferă soluţii la problemele cotidiene - inovaţia şi securitatea datelor. Exportul acestor soluţii IT va duce la creşterea acestui sector care, sunt mândru să spun, va depăşi suma de 4 miliarde de euro în 2017", a adăugat Iohannis.
Şeful statului a menţionat şi alocarea, de către România, a 2% din PIB pentru Apărare, dar şi unul dintre cei mai importanţi investitori americani din ţară - Ford.
"În ultimii 20 de ani, Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit puternic. Sunt încrezător că, în acest context, SUA vor continua să fie unul dintre cei mai importanţi prieteni ai noştri şi în topul investitorilor străini din România", a punctat şeful statului, în mesaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu