Iohannis, numire procurori. Legile Justiției, răsturnare de situație - UPDATE

Guvernul se pare că a făcut un mic pas înapoi în ceea ce privește modificarea Legii Justiției.

Președintele Klaus Iohannis va rămâne în continuare cel care va numi procurorii șefi, desigur cu avizul CSM, informează Antena 3.

Președintele a atenționat încă de acum câteva luni că propunerea ca șeful statului să fie scos din procedura de numire a procurorilor-șefi este o greșeală fundamentală, motivând că numai prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan european și internaționa

[citeste si]

UPDATE: Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei a decis, vineri, că numirea în funcţiile de procuror general, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism va fi făcută de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei, menţinând forma actuală a Statutului judecătorului şi procurorului.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul-şef al DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia 'sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului', prevede textul pe care comisia l-a adoptat vineri. Şi în ceea ce priveşte revocarea procurorilor-şefi, comisia a păstrat prevederile din legea în vigoare. Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului-şef al DNA, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător, a decis comisia specială, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel